Bănci și Asigurări

Cu frica-n buzunar, europenii economisesc mai mult ca niciodată, dar pe măsură ce depozitele bancare cresc, scade speranţa unei reveniri puternice bazate pe consum

sursa foto: Profimedia

Cash-ul aflat în circulaţie în Germania a crescut cu 39,7 miliarde euro între finalul lunii ianuarie şi începutul lunii mai, conform datelor băncii centrale.

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2020, 12:30 10229

Depozitele bancare înregistrează o creştere semnificativă în Europa, întrucât oamenii răspund la criza economică şi socială prin economisire, ceea ce scade şansele ca relansarea economică să se bazeze pe un consum puternic, potrivit FT.

Ritmul economisirii a crescut brusc în patru dintre cele mai mari cinci economii europene, mult peste media obişnuită a lunii martie, conform datelor publicate recent de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei.

Cât au economisit europenii

Francezii au economisit aproape 20 miliarde euro în luna martie, mult peste o medie de 3,8 miliarde euro a depozitelor bancare în a treia lună a anului.

Alte date publicate de banca centrală a Franţei arată că până la mijlocul lunii mai, totalul noilor depozite formate în pandemie se ridica la peste 60 miliarde euro – ceea ce arată că economisirea a accelerat odată cu adâncirea crizei.

În acelaşi timp, italienii au economisit 16,8 miliarde euro în luna martie, conform datelor BCE, în comparaţie cu o medie a lunii martie de 3,4 miliarde euro.

În Spania, noile depozite ale populaţiei pentru luna martie s-au ridicat la 10,1 miliarde euro, faţă de o medie lunară de 2,3 miliarde euro.

Gospodăriile britanice au acumulat depozite noi de 13,1 miliarde lire sterline în martie, reprezentând o creştere lunară record, conform datelor băncii centrale din Marea Britanie.

La polul opus, în Germania depozitele bancare au scăzut rapid, iar acesta este un semn că populaţia a retras bani din bănci. Nemţii preferă să îşi ţină economiile sub formă de cash în timpul unei crizei financiară, întrucât un fenomen similar a avut loc şi în 2008, în mijlocul crizei financiare.

Cash-ul aflat în circulaţie în Germania a crescut cu 39,7 miliarde euro între finalul lunii ianuarie şi începutul lunii mai, conform datelor băncii centrale.

„A fost înregistrată o creştere impresionantă a economisirii în rândul populaţiei în acest an. Aceasta este una dintre marile probleme macroeconomice, şi-anume cât timp vor evita gospodăriile să cheltuie”, a explicat Philip Lane, economistul-şef al BCE.

Creşterea abruptă a economiilor sugerează că economia nu se poate baza pe un consum puternic pentru relansare. Deşi mai multe gospodării ar putea să treacă la un consum puternic după ce trece prima etapă a crizei şi ar putea ajunge să pompeze bani înapoi în economie, Comisia Europeană crede că ritmul economisirii va rămâne la un nivel ridicat în acest an.

Comisia a previzionat în prognoza de primăvară că depozitele gospodăriilor din zona euro vor creşte de la 12,8% din venituri un nivel record de 19% din venituri, înainte de a scădea spre 14,5% în 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO