Bănci și Asigurări

Cum a ajuns piaţa bancară românească să depindă de deciziile de la Viena, Paris sau Atena

Cum a ajuns piaţa bancară românească să depindă de...

Autor: Razvan Voican

29.09.2013, 19:08 2113

România şi-a cedat aproape întreg sistemul bancar în mâinile străinilor, care au ajuns să controleze peste 90% din active, într-un contrast dramatic chiar cu statele din flancul sudic al zonei euro – Italia, Spania, Portugalia, Grecia, după cum arată o serie de date statistice publicate de cotidianul Wall Street Journal.

Cifrele scot din nou în evidenţă rezistenţa cu care majoritatea statelor mari din zona euro s-au opus intrării de jucători străini pe pieţele bancare na­ţionale, în timp ce ţări precum România au fost presate sistematic să-şi vândă băncile.

La jumătatea acestui an, străinii controlau peste 90% din activele bancare din România, faţă de o pondere de 83% în 2011, lăsând piaţa locală expusă total deciziilor luate de bănci-mamă din diferite colţuri ale Europei.

În lipsa vreunei preocupări vizibile a  autorităţilor faţă de structura capitalului străin prezent în sistemul bancar în funcţie de ţările de origine, România a ajuns înaintea crizei în situaţia ca grecii să controleze circa o cincime din active. Şi astfel, odată ce criza internaţională a trimis Grecia la pă­mânt, România s-a trezit luată în vizor de analiştii care prevesteau ieşirea statului elen din zona euro şi implicit efecte de contagiune pe piaţa locală prin canalul bancar.

Şi astăzi, când sistemul bancar elen de-abia se mai ţine pe picioare cu ajutorul banilor europeni, băncile din Grecia „controlează” cel puţin juridic circa 12,5% din activele bancare din România. Cu alte cuvinte, România şi-a deschis piaţa pentru bancherii greci, încredinţându-le una dintre cele mai valoroase bănci locale, Bancpost, iar astăzi se vede că aceştia nu sunt chiar atât de pricepuţi şi pot avea carenţe la nivelul abilităţilor profesionale sau al integrităţii cel puţin la fel de mari ca românii care au fost ştampilaţi după anii ’90 drept incapabili să administreze bănci.

În Grecia, străinii deţineau la sfârşitul lui 2012 15,4% din active, în creştere după ce grupurile franceze îndeosebi – Credit Agricole şi Société Générale – s-au grăbit să părăsească piaţa.

 

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO