Bănci și Asigurări

Cum arata noul restantier: 18-20 de ani, din Giurgiu

12.03.2009, 00:00 35

Biroul de Credit a revizuit portretul robot al restantierului roman: este barbat, cu varsta cuprinsa intre 18 si 20 de ani, locuieste in judetul Giurgiu si are o restanta de valoare relativ mica la un credit de consum, afirma Serban Epure, directorul general al institutiei.

Anterior, portretul robot indica un barbat in varsta de 30 de ani din Bucuresti.
"Daca pana acum Capitala avea cei mai multi debitori cu obligatii restante curente, am observat ca a trecut in a doua jumatate a clasamentului in functie de ponderea detinuta in totalul debitorilor cu obligatii curente", precizeaza Epure.
El a precizat ca numarul rapoartelor eliberate de Biroul de Credit in primele doua luni ale anului a scazut cu 40% fata de perioada similara a anului precedent, intarind imaginea declinului cererii de credite.
"E o tendinta regionala si alte birouri de credit din zona au inregistrat aceeasi evolutie, in contextul restrangerii creditarii, pe fondul crizei", a spus Epure.
Pe locul intai in topul judetelor cu cei mai multi restantieri a ajuns Giurgiu, cu o pondere de circa 17% in totalul clientilor care au intarzieri la plata ratelor, urmat de Ilfov, Calarasi si Braila, potrivit datelor publicate de Biroul de Credit. La polul opus, se situeaza Covasna, Suceava si Salaj, unde numarul restantierilor nu depaseste o pondere de 10% din total.
"In ceea ce priveste varsta, anterior cei mai multi restantieri aveau in jur de 30 de ani. Acum cea mai mare pondere in totalul debitorilor cu obligatii curente o au tinerii de 18-20 de ani", spune Epure.
Restantierii in varsta de sub 20 de ani detin o pondere de peste 22%. Pe locul doi in top sunt clientii cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, iar pe locul trei se claseaza restantierii intre 25 si 29 de ani. Cei mai constiinciosi cu plata ratelor sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 55 si 59 de ani, care detin o pondere de sub 8% in totalul debitorilor cu obligatii curente.
Serban Epure a precizat ca desi ritmul de crestere a restantelor este mult superior cresterii creditarii, restantele detin inca o pondere redusa in totalul creditelor acordate.
"Restantele acumulate de clientii persoane fizice aveau in februarie o pondere de 1,5% din totalul creditelor acordate", a spus Epure, fara a preciza valoarea acestora. Potrivit celor mai recente date ale BNR, restantele au ajuns in ianuarie la un sold de 3,5 de miliarde lei (825 milioane euro), reprezentand o pondere de 1,7% in totalul creditelor acordate, insa datele publi-cate de BNR includ si restantele acumulate de companii.
Compania de recuperare creante Coface a realizat la jumatatea anului trecut de asemenea un portret robot al datornicului care a intarziat mai mult de 90 de zile la plata ratelor bancare. Acesta avea 35 de ani si era din Bucuresti.
Biroul de Credit nu a facut inca publice date privind numarul de zile de intarziere pe care le are restantierul "tipic" la plata creditelor bancare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO