Noua entitate, care va prelua numele Omniasig şi va emite poliţe sub acest brand, va urca direct pe prima poziţie din piaţa locală a asigurărilor, cu o cotă de piaţă de circa 20%, în condiţiile în care cei doi asigurători au subscris anul trecut prime cu o valoare cumulată de 1,2 miliarde de lei (280 mil. euro).
Austriecii de la VIG, care au luat în vara anului trecut decizia surprinzătoare de a-şi consolida afacerile locale de asigurări generale, au fost destul de rezervaţi cu informaţiile pe marginea structurii viitoarei companii, singura informaţie oficială în acest sens fiind numele acesteia, respectiv Omniasig.
Numele celui care va conduce noua companie nu a fost făcut public, dar, potrivit unor informaţii din piaţă, Mihai Tecău, preşedintele directoratului BCR Asigurări, va fi numit cel mai probabil la conducerea viitoarei entităţi.
Tecău este de şase ani şeful BCR Asigurări, iar anterior a fost director în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Austriecii mai deţin pe piaţa locală companiile Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă şi au insistat până acum pe strategia multi brand pe care o aplică pe toate pieţele unde sunt prezenţi, dar au decis să-şi consolideze afacerile pe unele pieţe sub presiunea eficientizării operaţiunilor. VIG speră să obţină reduceri de costuri de 10 mil. euro pe an odată cu fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări din unificarea proceselor de vânzare, dar şi din reducerea numărului de angajaţi şi a unităţilor teritoriale.
"Strategia multibrand este una de succes şi va fi menţinută. Totuşi, acolo unde există oportunitatea de a realiza sinergii, aşa cum a fost cazul pe piaţa din România, calea cea mai corectă este fuziunea pentru că astfel ne asigurăm că avem structuri de distribuţie eficiente", potrivit raportului pe 2011 publicat de grupul austriac.
Potrivit unor surse din piaţă, austriecii urmăresc reducerea cu 10% a numărului de angajaţi, ceea ce înseamnă aproximativ 250 de persoane. Cele două companii şi-au bugetat pentru anul acesta o scădere cu 7% a cheltuielilor operaţionale şi scăderea cu 4% a veniturilor din prime. Afacerile Omniasig şi BCR Asigurări au scăzut cu aproximativ 15% anul trecut.
Angajaţii care pleacă fără acordul părţilor primesc patru salarii compensatorii, în timp ce cei care pleacă cu acordul părţilor primesc şase salarii compensatorii, potrivit aceloraşi surse.
BCR şi-a redus numărul de angajaţi la 880 la sfârşitul anului trecut în condiţiile în care în 2010 asigurătorul avea peste 1.000 de salariaţi, potrivit raportului anual al VIG. La Omniasig numărul salariaţilor a rămas constant la circa 1.500 de persoane.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels