Bănci și Asigurări

Cutremur in asigurari: pierderile au urcat de patru ori in 2007

Cutremur in asigurari: pierderile au urcat de patru ori in 2007

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: Daca asiguratorii au obtinut profit sau pierdere, este o problema care tine doar de strategie si de actionari.

21.05.2008, 20:38 16

Companiile de asigurari de pe piata locala au incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 75,8 milioane de euro (253 de milioane de lei), de patru ori mai mare decat in 2006, potrivit datelor prezentate ieri de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, la Forumul International de Asigurare-Reasigurare organizat de Media XPRIMM.
"2007 este al doilea an consecutiv cand piata asigurarilor are o pierdere neta. Raportat la valoarea primelor brute subscrise, insa pierderea financiara neta a insemnat doar 3,5%", a declarat Toncescu.
Primele brute subscrise au fost de 2,15 miliarde de euro anul trecut, cu 32% peste nivelul din anul anterior. In 2006, piata asigurarilor a inregistrat o pierdere neta de 20 de milioane de euro, pentru prima data in ultimii cinci ani, si un volum de prime brute subscrise de 1,62 miliarde de euro.
Presedintele CSA a mai precizat ca anul trecut companiile de asigurari de viata si-au redus profitul tehnic cumulat la 66 de milioane de lei (19,8 milioane de euro), de la 106 milioane de lei (30 de milioane de euro) in 2006. Pe partea de asigurari generale, pierderea tehnica neta a companiilor a fost de 324 de milioane de lei (peste 97 de milioane de euro).
"Daca asiguratorii au obtinut profit sau pierdere, este o problema care tine doar de strategie si de actionari", a mai spus presedintele CSA.
De altfel, mai multi manageri din asigurari au declarat in ultimele saptamani, inainte de prezentarea datelor finale de catre CSA, ca pierderile de anul trecut le vor depasi cu mult pe cele din 2006. Astfel, directorul general al Asiban, Dumitru Ceraceanu, a afirmat ca pierderile ar putea ajunge la 50 mil. euro. Mai apropiat de situatia reala a fost Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, care spunea saptamana trecuta ca valoarea pierderilor nete ar putea ajunge la 80 mil. euro.
Printre companiile care au mers anul trecut pe pierdere se numara Astra-Uniqa (pierdere de 21 de milioane de euro), Ardaf (17,8 milioane de euro), Asirom (peste 9,5 milioane de euro), acest rezultat fiind cauzat, in principal, de daunele mari din asigurari auto, colerate cu tarife mici, din cauza concurentei acerbe pe aceasta piata. Printre asiguratorii care au mers anul trecut pe profit se numara Allianz-Tiriac (9,3 milioane de euro net), Omniasig (12 milioane de euro brut), ING Asigurari de Viata (9,3 milioane de euro brut) sau AIG Life (9,2 milioane de euro brut).
Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie din piata asigurarilor, afima ca pierderea neta a pietei creste exponential, iar pe termen lung pot aparea probleme cu acoperirea acesteia.
"Aceasta situatie nu poate dura foarte mult, pentru ca pierderile trebuie acoperite prin aport de capital al actionarilor si ma intreb daca actionarii vor mai suporta mult timp acest lucru. Cred ca se pune tot mai multa presiune pe profitabilitate, iar acest lucru va avea un impact major asupra pietei in 2009", afirma Constantinescu.
El spune ca cea mai simpla metoda de crestere a profitabilitatii in asigurari este majorarea cotatiilor de prima. "Aceste majorari nu pot dura insa la infinit, deoarece clientii au o limita a suportabilitatii financiare. Exista o cu totul alta directie asupra careia trebuie sa actionam. Am scapat total din vedere, ca piata, controlul asupra cheltuielilor, mai ales a celor cu daunele. Cu un control adecvat, acestea pot fi reduse substantial", spune seful Allianz-Tiriac.
In primele trei luni ale acestui an, piata locala a asigurarilor s-a ridicat la 2,38 de miliarde de lei (645 de milioane de euro), in crestere cu 16,8% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor prezentate de presedintele CSA. In euro, cresterea pietei a fost de circa 7%, fiind redusa de deprecierea leului fata de moneda europeana.
"Primele brute subscrise din primul trimestru reprezinta o treime din totalul celor aferente anului 2007", a spus Toncescu. Ea a precizat ca, spre deosebire de alti ani, vanzarile de polite de raspundere civila auto obligatorie (RCA) au inregistrat o crestere relativ mica, de 6,8% in primul trimestru, perioada care coincide cu campania de iarna de reinnoire a politelor.
"Inainte de campanie, toata lumea se astepta la cresteri de tarife cu 40-50%, lucru care nu s-a intamplat", explica presedintele CSA cresterea lenta a pietei RCA. Primele brute subscrise din aceste polite au fost de circa 688 de milioane de lei (186,5 milioane de euro) in primul trimestru.
Primele brute subscrise din toate clasele de asigurari generale au fost de 1,96 miliarde de lei (532 de milioane de euro) in primele trei luni, cu 15% peste valoarea din aceeasi perioada a anului trecut. Asigurarile auto Casco reprezinta 40,5% din total, politele RCA - 35%, asigurarile de incendiu si calamitati naturale - 12,7%, cele de daune la proprietati - 3,8%, politele de credite - 2,6%, iar cele de raspundere civila generala - 1,9%. Comparativ cu primele trei luni din 2007, cele mai mari cresteri le-au inregistrat asigurarile de garantii (plus 144,7%), de pierderi financiare (44,4%), auto Casco (40,7%), de incendiu si calamitati naturale (37,5%) sau de mijloace de transport aeriene (36,1%).
Daunele platite pentru asigurari generale au fost de 941,2 milioane de lei (255,1 milioane de euro), in crestere cu 24,3%.
Pe segmental asigurarilor de viata, primele brute subscrise au fost de 416,7 milioane de lei (113 milioane de euro) in primul trimestru, in crestere cu 25,7%, reprezentand 17,5% din totalul subscrierilor din piata. Despagubirile platite pentru aceste polite s-au ridicat la 57,2 milioane de lei (15,5 milioane de euro), in crestere cu doar 2,7%.
La sfarsitul primului trimestru din acest an, numarul contractelor in vigoare era de 8,4 milioane pe partea de asigurari generale si de 7,37 milioane pe partea de asigurari de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO