Bănci și Asigurări

De unde au început bancherii curăţenia: judeţele cu probleme mari cu restanţele sunt primele vizate

De unde au început bancherii curăţenia: judeţele cu...

Autor: Anelis Baciu

08.09.2014, 00:07 1824

Bancherii au accelerat cură­ţarea portofoliilor de cre­dite în special în judeţele în care ponderea restan­ţelor în totalul creditelor acordate înregistra un nivel peste medie. La nivel naţional media restan­ţelor la credite se situa la 13,5% în iulie, în scădere cu un punct procentual faţă de iunie.

În luna iulie s-a văzut primul semnal mai consistent de scădere a restanţelor la credite, venit pe fondul deciziei BNR de a da liber bancherilor să scoată din bilanţ creditele neperformante provi­zionate integral.

Totodată, iulie a adus şi primele tranzacţii semnificative cu credite neperformante. Volksbank a finalizat re­cent scoaterea din bilanţ a unui pachet de credite neperformante cu o valoare totală de 495 mil. euro, tran­zacţia fiind cea mai mare operaţiune individuală de curăţare a portofoliului unei bănci locale. Tot în iulie, BCR a anunţat vânzarea unui pachet de credite proaste de peste un miliard de lei, parte a procesului de restructurare care cu­prinde credite neperformante de peste 3 mi-liarde de lei.

Cea mai mare scădere a restanţelor a fost înregistrată în judeţul Mureş, unde întârzierile la plata ratelor a scăzut cu 17%, până la 475 mil. lei în iulie com­parativ cu luna anterioară. Pon­derea sumelor restante în Mureş în împru­muturi acordate a ajuns astfel la 11,5%, ceea ce înseamnă o scădere de două puncte procentuale.

În judeţul Neamţ, portofoliile de credite ale bancherilor sunt cu 62 milioane de lei mai curate decât în iunie după ce restanţele au cumulat 331 mil. lei în iulie, adică un minus de 16% în in­tervalul unei singure luni. Restanţele re­pre­zentau în iulie aproape 17% din to­tul creditelor acordate în judeţul Neamţ, peste media naţională de 13,5%.

Şi Bucureştiul se poziţionează în fruntea clasamentului celor mai accen­tuate scăderi ale sumelor restante. Bucureştenii aveau la finalul lunii iulie restanţe la bănci în valoare de 9,9 mi­liarde de lei, în scădere cu 1,4 mi­liarde de lei faţă de iunie. Cu toate acestea, Bucureştiul conduce detaşat plutonul judeţelor cu cel mai mare volum al res­tanţelor, în condiţiile în care aici se înre­gistrează şi cel mai mare volum de credite.

Vâlcea şi Suceava completează şirul judeţelor în care întârzierile la plata ratelor au scăzut rapid, restanţele fiind mai mici cu 10% în iulie comparativ cu luna anterioară.  Vâlcea şi Suceava sunt pe lista judeţelor care au dat cele mai mari bătăi de cap bancherilor, circa o cincime din suma creditelor acordate fiind restante.

Un nivel mai ridicat al restanţelor a fost atins numai în judeţul Sălaj. Cu toate acestea, restanţele sălăjenilor au scăzut nesemnificativ în iulie, cu sub 1% şi au ajuns la o pondere de 27%.

Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Giur­giu se regăsesc de asemenea printre judeţele cu cele mai mici ritmuri de scădere a întârzierilor la plata ratelor, de sub 2%. Au fost însă şi judeţe care au marcat creşteri ale sumelor restante (Hunedoara, Vaslui sau Ialomiţa).

Companiile şi populaţia aveau rate restante la creditele contractate de la bănci în valoare de 29 mld. lei (6,6 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, în scădere cu echivalentul a 3,5 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Doar pe parcursul lunii iulie scăderea restanţelor a fost de peste două miliarde de lei. 

Presiunea restanţelor rămâne însă mare în condiţiile în care bilanţurile băncilor s-au subţiat constant, iar cre­ditarea nu dă încă semne de reve­nire, deşi economia a consemnat o oare­care revigorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO