Bănci și Asigurări

Depozitele străinilor au intrat sub pragul de 5 mld. euro în ianuarie pentru prima oară din mai 2008 încoace

Depozitele străinilor au intrat sub pragul de 5 mld....

Autor: Liviu Popescu

16.03.2016, 00:05 390

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă din străinătate, au scăzut în luna ianuarie la aproximativ 4,9 miliarde de euro (echivalentul a 22 mld. lei), cu aproxi­mativ 700 mil. euro sub volumul atins în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Astfel depozitele străinilor au intrat sub pragul de 5 mld. euro pentru prima oară din mai 2008 încoace.

Cu alte cuvinte, volatilitatea de pe unele pieţe, chiar şi cele din Europa, a determinat unele grupuri bancare să retragă bani şi să îi repatrieze în ţările în care a fost prezentă incertitudinea econonomică.

Depozitele constituite de străini la băncile locale s-au mişcat în zigzag în ultimele luni din 2015 în condiţiile în care până în decembrie depo­zitele crescuseră pentru a treia lună consecutiv la 5,2 mld. euro.

În ultima lună din anul 2015, valoarea depozitelor constituite de străini a ajuns să fie asemănătoare cu cea din vara anului 2015, când criza din Gre­cia, stat confruntat cu o puternică criză a datoriilor şi în cazul căruia se punea problema excluderii din Uniunea Europeană, îşi punea amprenta şi asupra economiei locale. În pri­mele luni din anul 2015, depozitele pe ter­men mediu şi lung cons­tituite de nerezidenţi afi­şau un volum de 5,7 mld. euro, însă ulterior, mai ales pe timpul verii, s-au diminuat chiar până la 5,2 mld. euro. În septembrie, aceste depozite scăzuseră la 5,1 mld. euro, şi astfel se creau premisele ca aceste economisiri să intre în octombrie sub pragul de 5 mld. euro, lucru care însă nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, depozitele au urcat în octombrie cu aproximativ 100 mil. euro faţă de luna precedentă.

În ultimii ani, depozitele atrase de bănci de pe plan local au reuşit să depăşească volumul creditelor acordate, ceea ce a diminuat dependenţa instituţiilor de credit de finanţarea externă de la băncile-mamă. Angajamentul Viena, prin care grupurile mamă ale prin­cipalelor nouă bănci locale cu acţionariat străin au semnat scri­sori bilaterale de angajament pentru menţinerea expu­nerii pe piaţa românească la nivelul din primăvara anului 2009, a influenţat creşterea acestor depozite în perioada 2008-2011.

Din vara anului 2008 şi până în 2011, când a fost atins maximul istoric de 8,6 mld. euro în depozitele constituite de străini la băncile locale, astfel de economisiri crescuseră cu 3,5 mld. euro.

Până în izbucnirea crizei, depozitele străinilor pe termen lung ajunseseră să depăşească uşor pragul de 3 mld. euro. De exemplu, în decembrie 2007, soldul acestora era de 3,2 mld. euro. În decembrie 2008, urcaseră la 5,6 mld. euro.

În 2005 şi 2006, astfel de depozite afişau valori de sub un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO