Bănci și Asigurări

Depozitele străinilor s-au oprit la 5,7 mld. euro în februarie

Depozitele străinilor s-au oprit la 5,7 mld. euro în...

Autor: Ciprian Botea

14.04.2015, 00:04 112

Străinii aveau la sfârşitul lunii februerie depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,7 mld. euro, în scădere cu 800 milioane de euro faţă de aceeaşi lună din 2014, dar la un nivel comparabil cu cel din ianuarie, potrivit datelor BNR.

Depozitele nerezidenţilor, în cea mai mare formă de sprijin de la băncile-mamă, s-au oprit din scădere în februarie, după un declin de 300 milioane de euro în prima lună din acest an. Depozitele nerezidenţilor au scăzut cu peste 2 miliarde de euro în ultimii doi ani. Băncile străine preferă să-şi finanţeze operaţiunile din ţările de origine decât să susţină economia românească, mai ales că bancherii locali se plâng de o lipsă acută de cerere de credite.

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor fuseseră la începutul crizei o formă de sprijin a subsidiarelor locale pre­ferată de băncile străine, această categorie de pasive fiind scutită de plata rezervelor minime obligatorii. Astfel, depozitele nerezidenţilor atinseseră un vârf de 8,6 mld. euro la jumătatea anului 2011. Acum, declinul depozitelor atrase de la nerezidenţi vine pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară, al cărui rezultat a fost reducerea cu 10 miliarde de euro într-un interval de şase ani a liniilor de finanţare primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă. Băncile străine, care controlează aproxi­mativ 90% din sistemul bancar românesc, mai au linii de finanţare acordate subsidiarelor locale de circa 12 mld. euro

Resursele de la băncile-mamă au fost înlocuite cu depozite locale, o situaţie urmărită atent de BNR, care se teme ca nu cumva băncile să finanţeze din banii clienţilor credite neperformante reflectate incorect în bilanţuri. Băncile au neperfor­mante de echivalentul a circa 8-9 mld. euro.

Băncile locale aveau la finalul lunii ia­nua­rie credite acordate populaţiei şi com­paniilor de circa 210 mld. lei (47 mld. euro), în scădere cu 4% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Pe de altă parte, stocul depozitelor atrase de la populaţie şi companii ajungea la 230 mld. lei  în ianuarie, fiind în creştere anuală cu 7%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO