Bănci și Asigurări

Directorul politicii monetare a BNR si-a impartit riscul: are 19 conturi

09.07.2009, 00:00 78

Directorii celor mai importante directii din BNR, care mentin in general o prezenta publica discreta, au apetit diferit pentru economisire, conform declaratiilor de avere.
In timp ce Ion Dragulin, seful de la Stabilitate Financiara, are doua credite la banci, doua imprumuturi de la persoane fizice si niciun depozit, Cezar Botel, directorul Directiei Politica Monetara si Modelare Macroeconomica, are nu mai putin de 19 conturi curente si de depozit, la care se adauga trei plasamente la fonduri mutuale, potrivit declaratiilor de avere postate pe site-ul BNR. El nu are niciun credit la banca.
Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, a constituit anul trecut un depozit de 22.000 de euro la o banca locala, acestea fiind de altfel singurele economii ale sale.
In schimb, Cinteza are mai multe credite contractate de la banci: doua pe termen scurt, contractate in 2007 si scadente anul viitor, doua carduri de credit si un credit pe termen lung, rambursabil pana in 2023.
Astfel, seful Supravegherii are datorii de circa 12.500 de lei pe card, iar cele doua credite scadente anul viitor insumeaza 8.200 de euro. La creditul scadent in 2023, care fusese contractat inca din 1997, el mai are de plata aproape 8.000 de lei. Toate imprumuturile sunt contractate de la banci locale.
In ultimul an, Cinteza a incasat salariu de la BNR si a avut venituri in calitate de membru al Comisiei de Selectie a administratorului pentru Fondul Proprietatea, insa sumele nu sunt mentionate, facandu-se trimitere catre fisa fiscala. Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara, a contractat anul acesta un imprumut de la o persoana fizica de 10.000 de lei, rambursabil pana in 2014.
Anul acesta ajung la scadenta doua credite contractate in 2005, cu valori declarate de 10.000 de euro si respectiv 14.000 de lei (echivalentul a 3.300 de euro). Dragulin nu are depozite bancare, nu detine actiuni si nici bijuterii sau obiecte de arta de valoare.
Cezar Botel are in total economii in lei de aproape 209.000 de lei (echivalentul a 50.000 de euro).
La acestea se adauga depozite de 23.150 de dolari si respectiv de 3.800 de euro. El are un singur apartament in Bucuresti si un autoturism Toyota Auris si nu detine actiuni sau obiecte de arta de valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO