Bănci și Asigurări

Dobânzile la depozite se stabilizează, dar nici creditele nu se mai ieftinesc

Dobânzile la depozite se stabilizează, dar nici...

Autor: Ciprian Botea

07.04.2015, 18:17 314

Bancherii nu s-au mai grăbit să reducă dobânzile la depozite după ultima mişcare de politică monetară a BNR, ceea ce sugerează şi o stabilizare a costului creditelor în perioada următoare, mai ales că prognozele analiş­tilor indică menţinerea la 2% a dobânzii-cheie până la finalul anului.

Cele mai bune dobânzi la creditele ipotecare sunt între 4,5% şi 5% pe an, iar la finanţările de consum se situează la circa 10% pe an. Nivelul este similar cu cel de la jumătatea lunii februarie, arată datele agregate de ZF.

La depozitele pe un an în lei, cele mai bune dobânzi oferite de bănci depăşesc 3,5% pe an, potrivit portalului conso.ro.

„S-a ajuns deja la marje de dobândă rezonabile. Nu cred că băncile se vor mai duce în jos cu dobânzile, nici la credite, nici la depozite. Dacă vom mai vedea de ajustări de acum încolo, vor fi nesemnificative, de un sfert de punct procentual maxim. Este şi un sentiment de aşteptare în piaţă“, comentează Gabriel Creţu, managing partner al firmei de consultanţă Adwisers, cu activităţi şi în brokerajul de credite.

Bancherii reacţionaseră imediat la reducerile anterioare ale dobânzii-cheie, prin plata unor bonificaţii mai mici deponenţilor. Scăderea dobânzilor la credite urma cu o întârziere de două-trei luni. De data aceasta, după scăderea dobânzii-cheie la 2% pe an la sfârşitul lunii martie, ajustările de dobânzi la depozite au fost insesizabile, astfel că este de aşteptat ca bancherii să oprească şi procesul de ieftinire a creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO