Bănci și Asigurări

Doha Bank: Vizam o preluare in Romania

18.02.2008, 17:18 42

Doha Bank, cea mai mare banca privata din Qatar, cauta o oportunitate de achizitie pe piata locala, vizand fie preluarea unei banci, fie a unei societati financiare nebancare. Qatariotii au inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute un birou de reprezentare la Bucuresti.
"Romania este o economie importanta in Europa Centrala si de Est si reprezinta pentru noi o poarta de intrare pe piata europeana", a spus Raghavan Seetharaman, directorul general (CEO) al Doha Bank.
Doha Bank detinea in septembrie trecut active de circa 5,5 mld. euro, iar profitul realizat in primele noua luni ale anului trecut se ridica la aproape 128 mil. euro. Spre comparatie, BCR, liderul pietei locale, avea active de peste 16 mld. euro in septembrie trecut.
Banca mai are sucursale la Dubai si New York, dar opereaza birouri de reprezentare si in Singapore, Turcia, Tokio si Shanghai. Prin reprezentanta de la Bucuresti, Doha va intermedia intr-o prima etapa finantari mari, pentru sectorul corporate sau chiar pentru refinantarea bancilor comerciale locale, urmand sa se implice in sindicalizarea de credite, spune Anca Geogia, sefa biroului local.
Qatariotii nu au inca stabilit un plan de expansiune pe piata locala, fiind deocamdata intr-o faza de studiere a pietei.
"In Qatar sunt lichiditati foarte mari care pot fi investite. Vom aduce si alti investitori din Qatar", a afirmat Nezih Akalan, seful biroului de reprezentare din Turcia, care va coordona si activitatile pe pietele europene. El a explicat ca deschiderea biroului de la Bucuresti este primul pas pe piata UE.
"Strategia noastra este ca ulterior sa achizitionam o participatie intr-o banca sau poate o companie de leasing", a spus Akalan, admitand insa ca nu vede multe alternative de cumparare in sistemul bancar. Pana acum, qatariotii nu au initiat negocieri cu jucatori de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO