• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Bănci și Asigurări

După retrogradarea băncii-mamă a venit şi rândul fiicei: Fitch a înrăutăţit perspectiva UniCredit România de la „stabil“ la „negativ“

După retrogradarea băncii-mamă a venit şi rândul fiicei: Fitch a înrăutăţit perspectiva UniCredit România de la „stabil“ la „negativ“

Autor: Anelis Baciu

04.04.2016, 00:04 1472
Agenţia de rating americană Fitch a înrăutăţit perspectiva UniCredit Bank România de la „stabil“ la „negativ“ şi a confirmat ratingul pe termen lung la „BBB“, a informat la finalul săptămânii trecute instituţia financiară. Decizia de retrogradare a ratingului subsidiarei locale după o acţiune similară în cazul băncii-mamă din Italia, UniCredit SpA, anunţată pe 26 martie.

Ratingul UniCredit Bank din România este sensibil la schimbările ratingului băncii mamă sau la poziţia Fitch privind angaja­mentele UniCredit SpA faţă de subsidiara din România.

Hotărârea Fitch de a înrăutăţi perspectiva UniCredit România a fost luată ca urmare a faptului că banca din România este de importanţă strategică pentru grupul italian şi reflectă sprijinul ridicat primit de la acesta.

De altfel UniCredit/Bank Austria, cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, a anunţat la începutul lunii trecute un plan ambiţios pentru România pentru care se vor aloca importante resurse şi capital.

Planul vizează o perioadă de cinci ani în care grupul italian speră să atragă peste un milion de clienţi, dublu în comparaţie cu momentul actual. Demararea planurilor de investiţie ale UniCredit pe plan local pot fi date peste cap de ceea ce se întâmplă cu legea dării în plată, un subiect extrem de contro­versat, care este puternic criticat  de către bănci, Banca Naţională, Comisia Euro­peană şi chiar Banca Centrală Europeană.

UniCredit Bank, unul dintre cele mai puternice conglomerate bancare euro­pene, trece printr-o perioadă dificilă, în condiţiile în care intenţionează să reducă numărul de angajaţi pentru a reveni pe profit şi în acelaşi timp să-şi majoreze capitalul social.

Dacă în Europa Centrală şi de Est UniCredit/Bank Austria este numărul 1, în România se află pe locul 5 în clasamentul după active (30 mld. lei - echivalentul a 6,6 mld. euro la finalul lui 2015), cu o cotă de piaţă de 9%. BCR-Erste ocupă prima poziţie în sistemul bancar local, cu o cotă de 16%, iar BRD-SocGen pe cea de-a doua, cu o cotă de 13%. Anul trecut banca a făcut un profit de net de de 222 mil. lei, (50 mil. euro), în creştere cu 177% faţă de 2014, pe fondul diminuării cos¨tu¨rilor.

UniCredit a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000, când a preluat opera­ţiunile băncii turceşti Demir Bank. Ulterior, printr-o preluare la nivel internaţional, când UniCredit a cumpărat grupul germano-austriac HBV/Bank Austria, iar în România s-au unit cu Banca Ţiriac, care fuzionase anterior cu HBV/Bank Austria Ro­mânia. Anul trecut grupul italian a cumpărat partea deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac în banca din România (45% din acţiuni), într-o tranzacţie care nu a fost făcută publică, dar conform estimărilor s-a ridicat la câteva sute de milioane de euro.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026