Bănci și Asigurări

“Economia duduie”: plus 5% în T1. Epoca Tăriceanu s-a întors

“Economia duduie”: plus 5% în T1. Epoca Tăriceanu s-a întors

Autor: Iulian Anghel

15.05.2019, 11:43 1391

Anul trecut, cam pe la aceleşi timp ca azi, economiştii erau şocaţi de stagnarea de la trimestrul patru 2017, la trimestrul întâi 2018. Acum sunt surprinşi de evoluţia neanticipată: un plus de 1,3% faţă de prognoza de 0,2 – 0,7% a economiştilor şefi ai băncilor din România. “Economia duduie” este propoziţia-emblemă a guvernării Tăriceanu. Ce a urmat este legendă.

Horia Braun, economistul-şef al BCR: “Pentru T/I 2019, creşerea de 5% fata de trimestrul corespunzator din 2018, a surprins in sens ascendent. Motorul acestei dinamici ramane cel mai probabil consumul, asa cum resulta din evolutia puternica a vanzarilor cu amanuntul si a serviciilor catre populatie. O alta zona aflata in ascensiune este cea a constructiilor rezidentiale, care si-au revenit puternic ca si volum in T I asa cum arata cifrele publicate tot astazi de catre INS.”

Potrivit lui Braun, industria a tras în jos  dinámica PIB, in conditiile unei dinamici negative presente pe piata europeana.

Indusrtia a crescut cu doar 0,6% în T/I 2019, un lucru ingrijorator, pentru ca industria face un sfert din PIB-ul Romaniei. Nu singurul.

“Noi aveam cateva semne mari de intrebare legate de impactul rambursarilor TVA, pe de o parte, si al evolutiei agriculturii, pe de alta parte, ori din cifrele de azi se pare ca impactul rambursarilor a fost unul nesemnificativ in trimestrul I si se va vedea poate ceva mai mult in trimestrul al II-lea, iar in ce priveste agricultura, e probabil ca aceasta sa fi contribuit pozitiv la crestere si in acest an, ceea ce ar fi un semnal bun pentru intregul an 2019.

 
 
AFACERI DE LA ZERO