Bănci și Asigurări

Economisirea dă semne de oboseală, dar bancherii sunt optimişti

Autor: Liviu Chiru

30.01.2011, 23:45 30

Bancherii mizează şi anul acesta pe creşterea economisirii, încondiţiile în care depozitele atrase pe plan local au încă derecuperat pentru a ajunge din urmă creditele acordate, însăpopulaţia are tot mai puţini bani de economisit.

Depozitele în lei ale populaţiei se aflau în decembrie laacelaşi nivel cu un an în urmă dacă eliminăm impactul inflaţiei. Înparalel, creşterea depozitelor în valută (pentru solduri calculateîn euro) a încetinit la numai 3%, de la ritmuri de 17%-18% laînceputul anului trecut, arată datele BNR. În aceste condiţii,optimismul bancherilor este pus sub semnul întrebării.

"Estimez că tendinţa pentru economisire a populaţiei se vamenţine", spune Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha BankRomânia. El mizează totuşi pe o creştere uşoară a soldului, înlinie cu prognoza unei creşteri economice modeste în 2011.

Ritmul de creştere a depozitelor în lei se menţinuse la peste10% pe parcursul lui 2009, mulţi preferând să amâne planurile deconsum în favoarea economisirii, pe fondul incertitudinilor privindeconomia. În 2009 economia s-a contractat cu 7%, în special dincauza prăbuşirii construcţiilor şi a consumului.

De la începutul lui 2010 economisirea în lei a început însă săîncetinească, devenind în schimb vizibilă o preferinţă pentruvalută. Creşterea depozitelor în valută a accelerat rapid până laritmuri de 15%-20% în primul semestru din 2010, după care a frânatînsă la fel de rapid în a doua jumătate a anului.

Nici tendinţa de scădere a dobânzilor nu ajută planurile decreştere a bazei de depozite. Anul începe sub semnul scăderiidobânzilor la depozite, în condiţiile în care băncile au acces lafinanţări foarte ieftine de pe piaţa interbancară. Spre deosebirede anii trecuţi, când bancherii duceau un adevărat război aldobânzilor pentru a atrage banii clienţilor, acum doar câteva băncimai vin cu oferte generoase.

Printre acestea se află chiar BCR, cea mai mare bancă dupăactive, care plăteşte şi 8% pe an la depozitele în lei pe treiluni. Totuşi, celelalte bănci de talie mare şi-au aşezat dobânzilepe palierul de 5%-6% pe an. Dobânda-cheie a BNR este stabilă la6,25% pe an din vara trecută, în timp ce inflaţia anuală a urcatspre 8% în decembrie.

Radu Topliceanu, director executiv al ariei credite retail laRaiffeisen, spunea într-un interviu acordat recent ZF că, maiimportant decât tendinţa de scădere, este faptul că dobânzile rămânreal pozitive.

BNR anticipează că inflaţia va încetini spre 3% anul acesta,astfel că cine face acum un depozit pe 12 luni la o dobândă de 6%va avea un câştig şi în termeni reali. Raiffeisen este în partea dejos a pieţei din punctul de vedere al dobânzilor plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO