Bănci și Asigurări

Ella Kállai, economist-şef la Alpha Bank România: Menţinerea dobânzilor de politică monetară arată că nu se doreşte nici continuarea creşterii dobânzilor în condiţiile unei inflaţii pe un trend de decelerare, dar nici începerea scăderii dobânzilor pentru că reducerea graduală de la inflaţii înalte va necesita timp

Ella Kállai, economist-şef la Alpha Bank România: Toate băncile centrale monitorizează atent evoluţiile interne şi internaţionale şi îşi propun utilizarea instrumentelor de care dispun pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Ella Kállai, economist-şef la Alpha Bank România: Toate băncile centrale monitorizează atent evoluţiile interne şi internaţionale şi îşi propun utilizarea instrumentelor de care dispun pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Autor: Mircea Nica

30.06.2023, 11:00 117

Deciziile de menţinere a dobân­zilor de politică monetară arată că nu se do­reşte nici continuarea creşterii dobânzi­lor în condiţiile în care inflaţia s-a pozi­ţionat pe un trend de decele­rare şi nici începerea scăderii dobânzi­lor, pentru că reducerea graduală de la inflaţii înalte va necesita timp până la atingerea nivelu­rilor de infla­ţie ţintite, se arată într-o ana­liză realizată de Ella Kállai, econo­mist-şef la Alpha Bank România.

„Dobânda de politică mo­netară stag­nează la nivelul din iunie 2022 în Cehia, la 7%, la nivelul din septembrie 2022 în Polo­nia, la 6,75%, şi în Unga­ria la 13%, iar în România la nivelul din ia­nu­arie 2023, la 7%. Conform comunica­te­lor de presă de la ultimele şedinţe de politică mo­netară, băn­cile centrale afir­mă că menţinerea acestor niveluri sau a unora mai ridicate este nece­sară pentru o perioadă prelungită pentru ca aşteptă­rile inflaţio­niste să fie ancorate şi ţinta de inflaţie să fie atinsă într-o manieră sus­tenabilă. Toate băncile centrale monito­rizează atent evoluţiile interne şi interna­ţionale şi îşi propun utilizarea instrumen­telor de care dispun pentru stabilitatea preţu­rilor pe termen mediu“, a explicat Ella Kállai în analiza sa.

Din perspectiva transmiterii creşterii dobânzii de politică monetară în dobân­zile bancare, economistul-­şef al Alpha Bank România susţine că nu este acelaşi în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO