Bănci și Asigurări

Erste: Consumul va creşte în România anul viitor cu aproximativ 1%

Erste: Consumul va creşte în România anul viitor cu aproximativ 1%
14.07.2010, 14:23 36

Consumul în regiunea Europei Centrale şi de Est se va îmbunătăţianul viitor, în România urmând să se înregistreze o creştere deaproximativ 1%, după doi ani de declin, potrivit unui raport ErsteBank.

"După doi ani consecutivi de declin sever, consumulgospodăriilor din România ar putea creşte cu aproximativ 1% în2011, în măsura în care acordarea de noi credite de consum îşi vamai reveni. Decizia de a relaxa în continuare politica monetarăprin reducerea rezervelor minime obligatorii şi cresterea volumuluiresurselor financiare disponibile pentru sectorul privat - datorităprocesului ambiţios de consolidare fiscală pe care l-a trasatguvernul, susţin acest scenariu", afirmă Eugen Sinca, analist BCR.El apreciază că salariile nominale ar putea să revină pe un trendcrescător anul viitor.

Juraj Kotian, co-şef ef al ECE Macro în cadrul Erste Groupsusţine că evoluţia consumului va fi puternic corelată cu creştereaveniturilor disponibile, pentru care preconizează o îmbunătăţire cuaproximativ 1-2,5% anual, în termeni reali, în aceasta regiune anulviitor, ceea ce va contribui la susţinerea creşterii PIB.

"Excepţie face România, unde o rată a inflaţiei mai mare (dincauza creşterii TVA) va reduce veniturile disponibile reale cu 0,8%pe an, anul viitor. Prin urmare, ne aşteptăm ca revenirea economicădeterminată în prezent exclusiv de exporturi să devină maiechilibrată. Mai mult, ratele sustenabile de economisire şi celenete de împrumut / creditare ar trebui să determine o creştere maipuţin vulnerabilă a consumului din ECE în anii următori", a spusKotian.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO