Este oficial, Robor nu mai scade. Banca centrală se luptă cu inflaţia. BNR majorează dobânda pentru prima dată în ultimul deceniu. Isărescu: majorarea dobânzii nu bruschează economia

9 ian 2018 Autor: Claudia Medrega

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Majorarea ra­tei dobânzii nu înseamnă în si­ne că se va majora rata Robor

♦ Guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut ieri că majorarea dobânzii nu bruschează economia l Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%.

Decizia boardului BNR de a majora dobânda-cheie la 2% pe an după o pauză de un de­ceniu, nu bruschează eco­no­mia, calmează anticipaţiile in­fla­ţioniste şi nu riscă să îngreuneze povara creditelor pentru populaţie sau companii, după cum a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Consiliul de administraţie al BNR a decis ieri în prima şedinţă de politică monetară din 2018 să reia ciclul de majorare a dobânzii-cheie, rata urcând de la 1,75% până la 2%. BNR majora dinaugust 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

„Mişcarea de astăzi nu a bruscat eco­no­mia. Noi ne aşteptăm să calmeze, să atenueze anti­cipaţiile inflaţioniste ca fiind o măsură co­rectă, bună, luată la timp, şi care nu riscă să îngre­uneze povara creditelor către public - populaţie sau întreprinderi. Un tratament, chiar dacă este uşor preventiv, cum este în cazul nostru, este mai bun decât a acţiona când anticipaţiile se dezancorează. Dacă nu acţionezi din timp, atunci se dezancorează, iar a le ancora din nou devine mult mai greu“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 3,23%, de la 1,77% în septem­brie, iar eva­luările BNR relevă „perspectiva conti­nuă­rii creş­terii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare“.

Guvernatorul susţine că nu există „un des­fă­şurător“ privind evoluţia inflaţiei, dar acum sunt „incertitudini supli­mentare faţă de cele din decembrie“, incerti­tu­dini care ar putea să se clarifice până în februarie, când boardul BNR are o nouă şedinţă de politică monetară.

În opinia lui Isărescu, ma­jo­ra­rea dobânzii-cheie nu va atrage creş­terea Robor şi, implicit, creş­terea ratelor românilor la cre­di­tele în lei. „Această majorare a ra­tei dobânzii nu înseam­nă în si­ne că se va majora ra­ta Robor, cea pe baza că­reia se calculează do­bânda la creditele în lei acor­date popu­laţiei. S-ar putea ca efec­tul în piaţă să fie uşor deo­sebit. Noi nu vedem miş­cări ample ale dobân­zi­lor, sub nicio formă. Datoria mea e să transmit acest lucru“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2018

 
Cuvinte cheie:
Robor
, BNR
, dobanda
, banca centrala
, inflatie
, guvernator
, dobanda-cheie
, Mugur Isarescu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide