Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat peste 300 de milioane de lei pe cinci ani la un cost de 2,4%

Finanţele au împrumutat peste 300 de milioane de lei pe...

Autor: Claudia Medrega

22.07.2016, 00:00 53

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 313 mil. lei de la bănci prin lansarea unor obligaţiuni cu scadenţa în martie 2021 la un randament mediu anual de 2,4%, în uşoară scădere, potrivit datelor anunţate de BNR. Conform prospectului, pentru licitaţia de ieri, Trezoreria intenţiona să împrumute 300 mil. lei. În primele trei săptămâni din iulie suma împrumutată de stat s-a apropiat de 3 mld. lei. Ministerul Finanţelor vrea să vândă în luna iulie titluri de stat în monedă naţională de 3,5 mld. lei faţă de nivelul planificat de aproape 3,8 mld. lei în iunie, însă maturitatea medie planificată a fost redusă substanţial la 2,9 ani faţă de 4,5 ani în luna precedentă.

În iunie, Trezoreria a împrumutat circa 3,7 mld. lei. Ministerul Finanţelor a avut de acoperit în iunie şi o plată de 1,5 mld. euro pentru scadenţa unor eurobonduri. Cumulat, în primele şase luni ale anului Trezoreria a împrumutat aproape 26 mld. lei şi 775 mil. euro de pe piaţa internă. Încă din primul trimestru a fost acoperită aproape o treime din nevoia brută de finanţare de anul acesta. Pentru anul 2016, programul de împrumuturi de pe piaţa internă prevede atragerea a 48-50 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO