Bănci și Asigurări

Finanţele iau 600 mil. lei pe doi ani la un cost de 1,5% pe an

Finanţele iau 600 mil. lei pe doi ani la un cost de 1,5%...

Autor: Liviu Popescu

06.11.2015, 00:00 88

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 600 milioane de lei (echivalentul a 135 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu dobândă cu scadenţa în ianuarie 2018 la un cost de 1,53% pe an. Pentru licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de 1,5 mld. lei, însă statul a împrumutat doar suma necesară.

Analiştii se aştepau la un nivel mediu ponderat de maximum 1,65% pe an, rezultat care ar fi venit pe fondul incertitudinilor politice ridicate, care ar putea afecta şi cheltuielile bugetare la final de an. Trezoreria şi-a programat împrumuturi de 3,5 mld. lei (800 mil. euro) pentru această lună, nivel asemănător cu cel din octombrie.

Finanţele vor să atragă 3,2 mld. lei prin şapte licitaţii cu certificate de trezorerie şi cu obligaţiuni de stat, la care se pot adăuga 330 mil. lei din alocările sesiunilor suplimentare. Finanţele şi-au programat pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie cele mai încărcate calendare de împrumut din acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO