Bănci și Asigurări

Frisoane pentru cei care s-au împrumutat în moneda elveţiană. Restanţele la creditele în franci elveţieni urcă cu 10 mil. euro pe lună

Frisoane pentru cei care s-au împrumutat în moneda elveţiană. Restanţele la creditele în franci elveţieni urcă cu 10 mil. euro pe lună

Autor: Ciprian Botea

03.08.2011, 00:08 4680

Frisoane pentru cei care s-au împrumutat în moneda elveţiană:este de aşteptat ca francul să ajungă la paritate cu euro înaceastă toamnă. Aceasta înseamnă că un franc va urca spre 4 lei lacursul BNR.Restanţele la creditele în franci elveţieni urcă cu maimult de 10 mil. euro pe lună şi au ajuns la sfârşitul lunii mai laechivalentul a 250 mil. euro, cu 150 mil. euro mai mult faţă desfârşitul lunii mai 2010, arată datele BNR.

Aceasta înseamnă că lunar intră în incapacitate de plată circa200 de debitori, care au crezut că fac o afacere împrumutându-se înanii de boom ai creditării la o dobândă de 3-4% faţă de 8-9% câtera dobânda la euro sau 16-18% cât era la lei.

"Mulţi clienţi plătesc rate mai mari cu 30-40% decât iniţial.Soluţia pe care o adoptăm cel mai des în cazul celor care auprobleme cu plata ratelor este prelungirea perioadei derambursare", spune Johann Lurf, preşedintele Volksbank, una dintrebăncile care au mizat pe această nişă.

Opt bănci, inclusiv Raiffeisen sau Bancpost, au vândut crediteîn franci elveţieni între 2006 şi 2009, iar soldul total alîmprumuturilor atinge echivalentul a 2,3 mld. euro. Paradoxul estecă mulţi dintre cei care au luat credite în franci elveţieni suntangajaţi în băncile care au vândut împrumuturile respective şi careau obţinut finanţare la dobânzi preferenţiale.

Moneda elveţiană a fost cotată ieri la cel mai înalt nivel înfaţa euro, paritatea ajungând la 1,1 franci/ euro din cauzaaccentuării îngrijorărilor privind datoriile suverane din zonaeuro. Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu francielveţieni sunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie decotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectivleu/euro de la Bucureşti. Astfel, BNR nu poate interveni pentru alimita creşterea cursului, aşa cum poate face în cazul euro. Defapt, nici când creditele în franci erau pe val banca centrală nu aintervenit pentru a reglementa mai atent aceste produse în ciudariscului valutar semnificativ.

Întrebarea este ce se mai poate face în acest moment. ÎnUngaria, unde mai mult de jumătate din creditele garantate au fostacordate în franci, cursul a fost fixat în cadrul unui acordîncheiat în­tre autorităţi şi bănci. La Bucureşti, cursul adepă­şit ieri pragul de 3,8 lei. Mulţi dintre cei 50.000 de românicare au credite în franci s-au îm­prumutat în 2006-2007, cândcursul era 2-2,2 lei/franc.