Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG aduc sub un singur nume filialele locale pana la vara

Grecii de la NBG aduc sub un singur nume filialele locale pana la vara

Andreas Maragkoudakis, directorul general (CEO) al Bancii Romanesti: Vom incerca sa crestem in continuare agresiv, tintim o majorare a finantarilor acordate cu circa 80% anul acesta, insa nu o vom face cu orice risc. Nu vom da finantari doar ca sa crestem portofoliul.

21.01.2008, 21:23 65

NBG, unul dintre jucatorii de top din Grecia, prezent pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est va derula anul acesta un rebranding la nivel international pentru a unifica identitatea filialelor sale.
"Vom incepe procesul de rebranding in urmatoarele sase luni si va cuprinde toate subsidiarele, care in prezent au nume diferite", a declarat pentru ZF Andreas Maragkoudakis, directorul general (CEO) al Bancii Romanesti.
Grecii au intrat pe piata romaneasca in anii '90, operand initial o sucursala, iar in 2003 au cumparat pachetul de control la Banca Romaneasca, unificand ulterior cele doua entitati.
Grupul grec mai opereaza in Romania, pe langa banca, o societate de servicii financiare -Eteba, una de leasing - Eurial si una de asigurari - Garanta Asigurari.
Procesul de rebranding va fi coordonat de la Atena, grupul urmand sa sustina o buna parte din bugetul alocat pentru aceasta schimbare. In ceea ce priveste Banca Romaneasca, aceasta se afla la sfarsitul unui proces de restructurare inceput in 2005. In paralel cu reorganizarea proceselor, banca si-a dezvoltat puternic afacerile, creditele in sold urcand de la 120 de milioane de euro in decembrie 2004 la 1,32 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. In acest timp a fost aduca o noua echipa manageriala si s-a realizat centralizarea multor operatiuni.
"Vom incerca sa crestem in continuare agresiv, tintim o majorare a finantarilor acordate cu circa 80% anul acesta, insa nu o vom face cu orice risc. Nu vom da finantari doar ca sa crestem portofoliul", spune Maragkoudakis. Pe de alta parte, banca va trebui sa finalizeze anul acesta implementarea unui nou sistem informatic de baza, ceea ce va afecta performantele retelei.
"Vom creste mai agresiv in anii urmatori. Si anul acesta suntem ambitiosi, dar avem constrangeri", spune Maragkoudakis, al carui mandat a fost prelungit recent de greci cu inca trei ani.
Reteaua bancii va ajunge la sfarsitul anului la circa 160 de unitati, fata de 122, cate erau operationale in decembrie. Anul trecut au fost deschise aproape 50 de unitati, cheltuielile de extindere punand presiune pe castiguri. Maragkoudakis estimeaza ca profitul brut pe 2007 va fi de circa 12 milioane de euro, usor mai mic decat cel din anul precedent.
Cu active de 1,9 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, banca detinea, potrivit propriilor estimari, o cota de piata de 2,7%. Seful Bancii Romanesti spune ca pe anumite segmente este mai mare.
Spre exemplu, pe zona de credite imobiliare cota era in decembrie trecut de 5,8%. Banca avea in sold la sfarsitul anului trecut imprumuturi imobiliare de 228 de milioane de euro, in timp ce finantarile pentru consum totalizau 424 de milioane de euro.
"Cred ca piata in ansamblu va continua sa creasca agresiv, dar sper ca bancile vor fi mai atente, pentru ca acum riscurile sunt mai mari", spune Maragkoudakis.
Pe de o parte, deteriorarea mediului de afaceri international, dar si a celui local a dus la o crestere a riscurilor, iar pe de alta parte sistemul vine deja dupa o serie de ani de crestere rapida, care nu poate continua insa la nesfarsit.
Seful Bancii Romanesti spune ca deprecierea leului din ultimele luni nu a generat pana acum probleme la creditele in valuta. "Inca nu am vazut o deteriorare a calitatii portofoliul de credite in valuta. Insa daca deprecierea leului va continua, cu siguranta unii clienti vor avea probleme la rambursare."
In alta ordine de idei, Maragkoudakis anticipeaza si o scumpire a creditelor, in conditiile in care costul finantarilor a crescut pe pietele internationale dupa turbulentele din a doua jumatate a anului trecut. In paralel, BNR a majorat dobanzile la leu, raspunzand astfel acumularii de presiuni inflationiste.
"In Romania clientii au fost rasfatati. Bancile nu pot supravietui daca nu cresc dobanzile, pentru ca banii au devenit mai scumpi, iar scaderea rezervelor minime asteptata de piata nu se va produce curand."
Seful Bancii Romanesti considera ca mediul economic nu arata bine la inceputul anului, insa nu se poate spune nici ca se resimte o deteriorare puternica. El nu exclude insa o inrautatire in continuare, cel putin in privinta cursului, care ar putea sa cunoasca noi deprecieri.

Relaxeaza creditele
Incepand de saptamana aceasta, Banca Romaneasca va relaxa conditiile de creditare pentru clientii individuali, dupa ce a obtinut acordul BNR pentru normele proprii. In noile conditii, banca va reduce avansul standard cerut la imprumuturile imobiliare pana la 15%. In anumite conditii de venituri, clientii vor putea accesa si finantari cu avans zero. Maragkoudakis spune insa ca varianta cu avans zero nu va fi oferita pe scara larga, fiind destinata doar clientilor foarte buni. Banca Romaneasca participa la sistemul Biroului de Credit, transmitand atat informatii negative, cat si pozitive despre clientii sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO