Bănci și Asigurări

Grupul elveţian Ameropa, care deţine Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, ia un credit sindicalizat de 550 mil. euro, coordonat de Raiffeisen Bank şi BCR, pentru capital de lucru

Grupul elveţian Ameropa, care deţine Azomureş, cel mai...

Autor: Cristina Bellu

06.08.2023, 16:00 16488

Grupul elveţian Ameropa, care deţine Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, a semnat pentru contractarea unui credit sindicalizat în valoare de 550 milioane de euro, finanţare care va susţine activitatea curentă a businessului.

Raiffeisen Bank România şi Banca Comercială Română (BCR) au acţionat în calitate de Coordonatori şi Aranjori Principali, facilitatea fiind semnată alături de ING Bank Romania, UniCredit Bank, Alpha Bank România, Banca Transilvania, în calitate de Mandated Lead Arrangers, şi BRD Groupe Société Générale, GarantiBank International şi Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania S.A., în calitate de Original Lenders. 

“Finalizarea completă a refinanţării principalelor noastre facilităţi în România este o realizare extraordinară pentru Ameropa. (...)Acest succes ne oferă o poziţie puternică pentru a naviga pe o piaţă dinamică, aflată într-o permanentă evoluţie şi ne permite urmărirea strategiilor de creştere în mod eficient”, spune Laurent Bogaert, Director Financiar al Grupului Ameropa.

Pentru facilitatea sindicalizată în valoare de 550 milioane de euro, Raiffeisen Bank România a avut o participare de 21,2% în calitate de Mandated Lead Arranger, Structuring Bank şi Bookrunner. BCR, în calitate de Mandated Lead Arranger, Bookrunner, Agent de Documentaţie şi Agent de Facilitate şi Garanţii a avut o participaţie de 16,8%. 

”Suntem încântaţi că am structurat această finanţare complexă pentru grupul de firme Ameropa, iar în calitatea noastră de aranjori principali, alături de Banca Comercială Română, am coordonat una dintre cele mai mari tranzacţii sindicalizate locale”, spune Silviu Toma, Director Executiv - Finanţări Structurate şi de Proiecte, Raiffeisen Bank România. 

Primul credit sindicalizat pentru Ameropa în valoarea de 324 milioane de euro a fost aranjat în 2019, iar această nouă finanţare sindicalizată, în valoare de 550 milioane de euro, a fost finalizată cu succes prin suprasubscriere, ceea ce indică apetitul în creştere al băncilor pentru finanţările sindicalizate şi proiectele sustenabile din sectorul agribusiness, precizează  Graţia Popescu, Senior Banker Loan Syndication, Banca Comercială Română.

Băncile au fost asistate în această tranzacţie de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). 

Grupul Ameropa a fost fondat în 1948, fiind specializat în distribuţia de fertilizatori, cereale, seminţe oleaginoase şi alte produse agricole. Grupul este prezent în 28 de ţări şi 5 continente, având o echipă de peste 2.500 de angajaţi. Activitatea principală a Ameropa este susţinută de active complementare, cum ar fi silozuri, spaţii de depozitare, terminale portuare, facilităţi de producere a fertilizatorilor. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO