Bănci și Asigurări

Împrumuturile în valută luate de firme continuă să fie motorul creditării totale, dar şi în acest caz ritmul de creştere anual a încetinit în octombrie la sub 20%, de la 40-50% în prima parte a anului. Creditul privat total creşte anemic, cu doar 5%, viteză anuală de trei ori mai mică decât în 2022

Împrumuturile în valută luate de firme continuă să...

Autor: Claudia Medrega

27.11.2023, 00:07 282

Creditarea privată totală a continuat să crească anemic, ritmul anual fiind în octombrie de doar 5%, de trei ori mai mic decât în octombrie 2022, când avansul era de 15%, ascensiunea fiind susţinută în principal de finanţările corporate în valută.

Privind evoluţia de la începutul acestui an se observă că la finalul primului trimestru, în martie 2023, creditul privat avea un avânt de peste 10%, pentru ca la jumătatea acestui an creşterea anuală să coboare spre 6%, iar în august, septembrie şi octombrie să oscileze în jurul a 5%, cercul strângându-se tot mai mult.

Pe valute, după un salt anual de aproape 12%, soldul total al creditelor în valută a ajuns la finalul primelor zece luni din acest an până la aproape 121 mld. lei, la apoape jumătate faţă de volumul împrumuturilor private în lei, de 261 mld. lei, care a avansat cu doar 2,2% faţă de finalul primelor zece din 2022, potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO