Bănci și Asigurări

Intesa Sanpaolo si CR Firenze se mai gandesc daca unesc filialele locale

08.11.2007, 19:19 30

Italienii de la Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari grupuri financiare italiene, nu au luat inca o decizie privind cele doua subsidiare pe care le detin pe piata locala.
Grupul a preluat recent o banca de talie medie din Italia - CR Firenze, care opereaza si pe piata locala o subsidiara. In aceste conditii, Intesa Sanpaolo a ajuns sa aiba pe piata romaneasca doua subsidiare, insa ambele sunt de mici dimensiuni.
"O eventuala fuziune intre Banca C.R. Firenze Romania si Sanpaolo IMI Romania este vazuta ca o ipoteza care ar putea fi luata in cosiderare. Momentat insa nu a fost luata nicio decizie in acest sens", au comentat pentru ZF oficialii CR Firenze din Italia.
Intesa Sanpaolo a primit recent avizul Consiliului Concurentei pentru operatiunea de concentrare economica, dupa ce a notificat intrarea in actionariatul bancii CR Firenze Romania.
"Odata cu participarea Bancii Intesa Sanpaolo in capitalul majoritat al Bancii CR Firenze SpA vor fi aplicate politici de coordonare intre cele doua entitati bancare, care vor face parte din acelasi grup", afirma reprezentantii CR Firenze.
Desi preluarea bancii CR Firenze Romania cade sub incidenta Legii concurentei, intrucat grupul italian mai detine pe piata locala si Sanpaolo IMI Romania, Consiliul a decis ca operatiunea nu va duce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea concurentei.
La sfarsitul anului trecut, cele doua subsidiare locale ale Intesa Sanpaolo detineau impreuna o cota de piata de mai putin de 1% din activele din sistem.
Avand in vedere dimensiunea redusa a celor doua banci, este probabil ca italienii sa decida sa le fuzioneze.
Anul trecut un alt mare grup italian - UniCredit - a decis sa fuzioneze cele doua subsidiare pe care ajunsese sa le detina pe piata locala dupa ce preluase grupul german HVB Bank. In urma acelei fuziuni a aparut in vara UniCredit Tiriac, a patra mare banca de pe piata.
Grupul Intesa-Sanpaolo a fost creat anul trecut prin fuziunea a doi dintre jucatorii de top din Italia.
SanPaolo IMI Bank Romania este un jucator de talie mica pe piata locala, in conditiile in care s-a dezvoltat destul de incet, in ciuda fortei grupului pe care il avea in spate.
La sfarsitul primului trimestru banca avea credite in sold de 172 de milioane de euro. In decembrie trecut SanPaolo Romania detinea active de aproape 328 de milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de 0,7%.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul propriu, banca opereaza in prezent o retea de 25 de sucursale si 17 agentii.
CR Firenze Romania avea la sfarsitul anului trecut active de 75,4 milioane de euro, respectiv o cota de piata de 0,1%, fiind unul dintre cei mai mici jucatori. Banca are o retea de 17 unitati, iar numarul acestora ar trebui sa ajunga la 30 pana la sfarsitul lui 2008.
Italienii de la CR Firenze au intrat pe piata locala in 2006, prin achizitia pachetului de control al fostei Daewoo Bank. Italienii au platit in mai anul trecut 30,6 milioane de euro pentru un pachet de 56% din actiunile bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO