Bănci și Asigurări

Investitorii nu au avut niciodată o poftă mai mare pentru euro

Investitorii nu au avut niciodată o poftă mai mare...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2020, 00:05 1601

♦ Euro este tranzacţionat la maximul ultimilor doi ani faţă de dolar.

Pariurile pe ascensiunea euro au atins un nivel record, ceea ce i-a îndemnat la prudenţă pe unii traderi, care iau în calcul posibilitatea ca moneda unică europenă să rămână curând fără energie. Kit Juckes, strateg valutar la SocGen, crede că peste o săptămână sau două va urma o corecţie.

Ultimele date publicate de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) arată că în săptămâna încheiată pe 11 august investitorii au cumulat cea mai mare poziţie netă „long“ pe contracte futures pentru euro de când instituţia a început să ţină evidenţa acestor informaţii, în 1999, cu pariuri de peste 30 miliarde de dolari. În cazul fondurilor de hedging, diferenţa dintre pariurile pe euro şi cele pe dolar a fost pozitivă pentru prima dată din mai 2018, au remarcat analiştii de la Goldman Sachs, scrie Financial Times.

Schimbarea ilus­trează rolul supra­di­men­­sionat pe care îl joacă pariurile pozitive pe euro în declinul la scară mai largă al dolarului. Însă, după o apreciere de 11% a monedei euro faţă de moneda americană din martie până în prezent, unii cred că de acum încolo astfel de câştiguri substanţiale vor fi mai greu de obţinut.

„Datele sugerează că euro s-a dus prea departe“, spune Jane Foley, director de strategie valutară la Rabobank din Londra.

Piaţa valutară nu are o platformă centralizată de tranzacţionare, ceea ce face dificilă determinarea tipurilor de participanţi la piaţă. Datele CFTC surprind doar o mică porţiune din această piaţa, dar oferă ceea ce mulţi analişti consideră a fi informaţii valoroase asupra modului în care se comportă anumiţi investitori, în special fondurile speculative.

Robin Brooks, economist şef la Institutul de Finanţe Internaţionale, a declarat că cifrele indică o „pasiune oarbă“ pentru ideea că dolarul va continua să alunece, iar euro va continua să urce. „Datele de poziţionare au trecut săptămâna aceasta de la încredere <<extremă>> la încredere <<nebunească>>“, a spus el. Euro este tranzacţionat la maximul ultimilor doi ani faţă de dolar. Cererea continuă pentru euro, chiar şi după raliul din acest an, sugerează că investitorii nu au încheiat procesul de ieşire din portofoliile de dolari şi de cumpărare de euro în schimb, au spus analiştii de la JPMorgan. Vineri, ei şi-a majorat prognoza de final de an pentru euro la 1,20 dolari, faţă de proiecţia anterioară de 1,13 dolari pentru un euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO