Bănci și Asigurări

Investitorii straini fac achizitii pe banda rulanta

12.10.2005, 20:17 16

Anul 2005 a fost anul achizitiilor pe piata asigurarilor. Investitorii straini au cumparat actiuni la patru companii romanesti, iar apetitul lor pentru tranzactii nu se opreste aici. Ei spun ca studiaza atent piata pentru a profita si de alte oportunitati de afaceri cu asiguratorii romani.

Cea mai mare tranzactie de pe piata a fost de departe achizitia Omniasig de catre Wiener Staestiche (Austria), care mai detine aici Unita si Agras. Aceasta a fost de altfel cea mai mare tranzactie privata din sectorul financiar de pana acum in Romania.

Totusi, nici intrarea grupului financiar ungar OTP, foarte puternic, pe piata asigurarilor nu poate fi neglijata, chiar daca a facut-o prin preluarea unei companii mici, iar intrarea unui alt mare jucator austriac, Uniqa, la Astra, este si ea o miscare care va avea efecte majore pe piata pe termen mediu.



Cine mai este pe lista acum

"Ardaf si Asirom sunt principalele tinte ale investitorilor", crede Adrian Manaila, director general al brokerului de valori mobiliare Eldainvest. "Piata asigurarilor e fierbinte si cumparatorii ar putea bate palma in cateva luni cu actionarii companiilor de asigurari", a mai spus el.

Totusi, oamenii de afaceri care controleaza cele doua companii de asigurare, Ioan Niculae, respectiv Ovidiu Tender, sustin in continuare ca nu vor sa le vanda.

Cristian Fugaciu, directorul general al companiei de brokeraj in asigurari Marsh, spune ca vor mai veni asiguratori din strainatate, care vor cumpara societati cu o cota de piata sem-nificativa. "Nu cred ca vor cumpara companii mici, fara o retea de vanzari dezvoltata. Decat sa cumpere o astfel de companie, mai degraba vor infiinta ei una", a mai spus el. Decizia OTP il contrazice deocamdata pe Fugaciu.

Tranzactia care a zguduit piata asigurarilor in acest an a fost cea prin care grupul austriac Wiener Staedtische a cumparat 72,8% din actiunile Omniasig, platind pentru acestea circa 68 de milioane de euro. Astfel, Wiener Staedtische a ajuns sa controleze sapte companii de asigurari din Romania: Unita, pe care a preluat-o la inceputul anului 2001, Agras, societate la care Unita detine 75% din actiuni, Omniasig si subsidiarele acesteia (Omniasig Asigurari de Viata, Omniasig Addenda, Omniasig-AGI si Omniasig Asirag, ultimele doua fiind in proces de fuziune prin absorbtie cu societatea-mama).

In urma acestei tranzactii, piata asigurarilor a fost data peste cap: cu toate companiile pe care le detine, Wiener Staedtische a trecut pe primul loc, detronand liderul pietei din ultimii doi ani, Allianz-Tiriac.

Societatile detinute de austrieci in Romania vor functiona in structura multibrand.

In primul semestru al anului, subscrierile insumate ale companiilor detinute de Wiener Staedtische pe piata romaneasca au fost de 130 de milioane de euro.

Tot din Austria si a doua mare investitie din acest an, de 10 milioane de euro. In luna iunie, grupul Uniqa a cumparat 27% din actiunile Astra Asigurari de la Nova Trade, societate controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, care a ramas cu 67% din titlurile asiguratorului.

Astra a avut prime brute subscrise de 48 milioane de euro (195 de milioane de lei) anul trecut si un profit net de 111.000 de euro (445.000 de lei). Pentru comparatie, pentru mai mult de 72% din grupul Omniasig, care a avut afaceri de circa 110 milioane de euro anul trecut (445 de milioane de lei), austriecii de la Wiener Staedtische au platit circa 68 milioane de euro. Cu alte cuvinte, pentru un euro cifra de afaceri, austriecii de la Uniqa au platit 0,78 euro, pe cand cei de la Wiener Staedtische - 0,85 de euro.

Pretul este destul de ridicat, avand in vedere ca, pe pietele mature, valoarea platita pentru o societate de asigurari se ridica la circa 30-50% din cota de piata, adica pentru un euro cifra de afaceri se plateste intre 0,3-0,5 euro.

Austriecii de la Uniqa au incheiat un acord cu societatea Astra, conform caruia grupul financiar va avea, in urmatorii trei ani, dreptul de a achizitiona un pachet majoritar din capitalul companiei romanesti.

In acest an, si italienii au pus ochii pe asigurarile romanesti. In luna martie, societatea de investitii Puglia Cauzioni, care are insa afaceri destul de mici in Peninsula, a cumparat de la o persoana fizica 51% din actiunile societatii City Insurance, axata pe asigurari de asistenta turistica. Ulterior, italienii au mai achizitionat 19% din titlurile societatii de la agentiile de turism Crom Tour, Olimpic si Happy Tour.

Cea mai recenta investitie pe piata asigurarilor apartine grupului ungar OTP, care a preluat integral, la sfarsitul lui septembrie, Asigurarea Ceccar-Romas. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita. Ceccar-Romas, societate de asigurari generale, a avut anul trecut o cota de piata de 0,21% si subscrieri de 1,7 milioane de euro (7 milioane de lei). OTP este prezent si pe piata bancara, unde a preluat, in aprilie 2004, RoBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO