Bănci și Asigurări

Isărescu avertizează bancherii: Mai uşor cu dobânzile la depozite şi mai închideţi unităţi

Isărescu avertizează bancherii: Mai uşor cu dobânzile la depozite şi mai închideţi unităţi

Autor: Claudia Medrega, Ciprian Botea

08.02.2012, 00:07 3740

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat ieri un mesaj dur la adresa bancherilor, susţinând că este "o greşeală" bătălia acestora de a mări dobânzile la depozite după ce BNR a operat trei tăieri ale dobânzii-cheie, până la 5,5%.

Majoritatea băncilor plătesc între 6% şi 7,5%, existând şi unele care pentru sume mari oferă şi 8%, lupta pentru lichiditate fiind acerbă.

În opinia lui Isărescu, 2012 ar putea fi anul unor mari transformări în bilanţurile băncilor şi în clasamentele bancare, în condiţiile în care majorarea dobânzilor pentru depozite, în "răs­păr" cu relaxarea politicii BNR, va afec­ta cotele de piaţă şi profiturile, în special la băncile cu capital străin. "Le-am spus că este o greşeală de a mări dobânzile la depozite." De asemenea, Isărescu aten­ţionează cu privire la "supradimensionarea" reţelelor de sucursale.

Guvernatorul a dat asigurări că, în pofida unor opinii contrare, canalul de transmisie a politicii monetare funcţionează, ajustările dobânzii-cheie trans­mi­ţându-se în piaţă, deşi cu o întârziere.

Băncile au depus la BNR 3,3 miliarde de lei (760 de milioane de euro) în fiecare zi lucrătoare din ianuarie prin facilitatea de depozit, la o dobândă de 1,75% pe an, pentru că nu vor să-şi asume riscuri şi se plâng de lipsa cererii solvabile de credite.

Volumul total al sumele rulate prin facilitatea de depozit care ar trebui folosită doar ca soluţie de urgenţă a de­păşit 66 de miliarde de lei (15 miliarde de euro) în ianuarie, acesta fiind un nou record al ultimu­lui an şi jumătate, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO