Bănci și Asigurări

Isărescu, guvernatorul BNR: Întărim vigilenţa pentru că avem multe necunoscute, încă. Şi pregătim întregul arsenal de instrumente de politică monetară să fie folosit la timpul potrivit, cu dozajul potrivit

Isărescu, guvernatorul BNR:  Întărim vigilenţa pentru...

Autor: Claudia Medrega

04.11.2016, 16:08 619

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, susţine că va fi întărită vigilenţa în condiţiile în care există încă multe necunoscute, urmând să fie pregătit întregul arsenal de instrumente de politică monetară pentru a fi folosit la timpul potrivit, cu dozajul potrivit.

În ceea ce priveşte riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei, Isărescu susţine că provin atât din mediul intern, cât şi din cel extern. Pe plan intern, acestea au ca principală sursă configuraţia bugetului pentru anul 2017.

„În general BNR are ca obiect primordial şi consideră că este important să păstrăm macrostabilitatea macroeconomică. Construcţia bugetului, ca şi execuţia bugetară, au un rol important în cadrul stabilităţii macroeconomice. În consecinţă construcţia bugetului pentru 2017 prezintă un rol important. Maniera în care vor fi încorporate legile recent adoptate ca şi cele prcedente nu este cunoscută încă”, a spus guvernatorul BNR la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Isărescu a menţionat că menţinerea  dobânzii-cheie nu este specifică numai BNR, ci este o caracteristicăpe care o vedem la mai multe bănci centrale şi în Europa şi în America. El a amintit că BNR a folosit alte instrumente din „arsenal” şi în continuare există încă instrumente de politică monetară disponibile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO