Brokerii susţin că aceste tranzacţii de vânzare sunt marcări de profit, după ce titlurile TLV au câştigat peste 40% de la începutul anului, şi că aceste tranzacţii nu anunţă neapărat o schimbare de trend în evoluţia titlurilor. Banca Transilvania este a treia cea mai mare instituţie de credit locală.
„În cazul SIF Moldova, vânzarea de acţiuni TLV este legată de marcarea de profit pentru a încheia anul cu un anumit rezultat financiar, din care anul viitor să distribuie dividende pentru propriii acţionari“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.
SIF Moldova (SIF2), al doilea cel mai mare acţionar al băncii, cu o deţinere de peste 8% din capital, a vândut în şedinţa de vineri, 9 octombrie, un pachet de 3,4 milioane de acţiuni pe care a încasat 8,3 milioane de lei. Pachetul vândut reprezintă 0,3% din capitalul băncii. Alte vânzări făcute de membrii din conducerea băncii au avut loc în iulie. Radu Pălăgheanu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania şi unul dintre fondatorii băncii, a vândut peste 520.000 de acţiuni TLV în luna iulie, la un preţ mediu de circa 2,3 lei/titlu.
Însă cea mai mare vânzare a fost cea încheiată de Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, care a vândut la începutul lunii iunie circa 1% din acţiuni, ajungând la o deţinere de 4,13% din bancă. Horia Ciorcilă este cel mai mare acţionar persoană fizică al băncii. Motivul declarat al vânzării a fost achitarea unui credit, potrivit acestuia.