Bănci și Asigurări

Leasingul continua sa cada: -74% in T3

12.11.2009, 23:17 20

Piata de leasing, puternic afectata de prabusirea vanzarilor demasini si a investitiilor realizate de companii in echipamente sireal estate, si-a continuat ritmul accelerat de scadere, de peste70%, si in trimestrul trei.

Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB),finantarile totale acordate de firmele de leasing s-au redus cu 74%in primele noua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada aanului trecut, pana la valoarea de 1,08 mld. euro.

"La nivelul din 2008, cel mai bun an pentru piata de leasing, nevom intoarce probabil in 2011 sau abia in 2012", a declaratJean-Claude Boloux, presedintele ALB si directorul general al BRDSogelease, una dintre cele mai mari companii din aceasta piata.Leasingul auto s-a redus cu 76% in perioada ianuarie-septembrieanul acesta, pana la 685,6 mil. euro. Pe segmentul leasinguluipentru echipamente scaderea a fost de 77%, pana la 210 mil. euro,iar pe segmentul finantarilor imobiliare - de 40%, pana la 183 mil.euro.

"Trebuie sa reesalonam creditele unor clienti. In principalcompaniile mici au probleme de cash-flow, pentru ca nu sunt platitede debitori, care de cele mai multe ori este statul. Sectorulconstructiilor a fost profund afectat de sistarea proiectelorpublice", a mai spus Boloux.

El sustine ca o problema importanta pentru companiile de leasingeste faptul ca au nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru aputea recupera bunurile finantate de la clientii care nu isi maiplatesc ratele. Aceasta prevedere a inceput sa se aplice in lunamai.

"Exista intarzieri mari din cauza hotararilor judecatoresti.Dureaza cel putin o luna pana le obtinem si incercam acum saschimbam acest lucru", afirma presedintele ALB.

Activele IFN-urilor, minus 1,3 miliarde delei

Institutiile financiare nebancare aveau la sfarsitul luiseptembrie active de peste 35,23 mld. lei (8,38 mld. euro), cu 1,3mld. lei mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut,potrivit datelor BNR.

Soldul creditelor acordate de IFN a urcat cu 7% fata deseptembrie 2008, pana la 34,14 mld. lei. Ponderea imprumuturiloracordate de IFN in totalul celor din sistemul bancar a urcat la 18%la sfarsitul lunii septemrie, de la 16% in aceeasi perioada din2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO