Bănci și Asigurări

Mai poate fi oprit francul elveţian? BNR anunţă un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc

Mai poate fi oprit francul elveţian? BNR anunţă un curs de referinţă de 3,9173 lei/franc

Autor: Cristi Popa, Adrian Voicu

08.08.2011, 13:10 2065

BNR a anunţat luni pentru francul elveţian un curs de referinţăde 3,9173 lei/franc, în creştere cu 0,43 bani faţă de nivelulrecord de vineri.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de euro, cursul dereferinţă urcând cu 0,23 de bani la 4,2442 lei/euro.

Faţă de moneda americană leul s-a apreciat cu 2,37 de bani,ajungând la un curs de 2,9768 lei/dolar.

BNR nu intenţionează să ia măsuri precum cele adoptate deUngaria în ceea ce priveşte creditele în franci elveţieni, iarînlesnirile la plată trebuie abordate de la caz la caz, a declaratluni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Înainte de a vă răspunde, vă aduc în memorie faptul că acolo(Ungaria - n.r.) s-a făcut o uşoară reeşalonare. Plusul de platăs-a adunat într-un cont la bancă şi de la caz la caz se va plăti în2-3 ani", a spus Isărescu, întrebat dacă şi în România suntnecesare măsuri similare privind plata ratelor la împrumuturile înfranci elveţieni.

El a spus că trebuie avută în vedere o abordare individuală, înfuncţie de opţiunea fiecărui client, întrucât sunt persoane caredispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai înalt şi nuvor să amâne datoriile.

"Abordările trebuie să fie individuale şi din cunoştinţelenoastre ele deja există. Este vorba de împingerea spre viitor aunei părţi din această povară suplimentară", a afirmat guvernatorulBNR.

În opinia lui, evoluţia francului elveţian creează riscuri atâtpentru bănci, cât şi pentru clienţi, dar mult mai rezonabilecomparativ cu situaţia din Ungaria.

"Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari şi le-am adresatsugestia puternică să provizioneze aceste riscuri şi dânşii aufăcut-o, sunt ascultători", a conchis Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO