Bănci și Asigurări

McKinsey, una din marile firme de consultanţă din lume, atenţionează: România se confruntă cu un deficit structural de creditare a firmelor, ponderea finanţărilor corporate fiind sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală. De ce? Care ar fi soluţiile pentru creşterea creditării firmelor?

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România: 
Par multe firme în România, dar puţine sunt atractive pentru bănci. Există o lipsă de firme bancabile. Este suficient să ne uităm la firmele cu capitaluri negative. Evoluţia creditării corporate pe plan local s-a mai îmbunătăţit în ultimii ani. România poate recupera în următorii ani diferenţa faţă de alte ţări în privinţa creditării firmelor, însă nu pe termen scurt. Şi nici nu este de dorit să se întâmple acest lucru.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România: Par multe firme în România, dar puţine sunt atractive pentru bănci. Există o lipsă de firme bancabile. Este suficient să ne uităm la firmele cu capitaluri negative. Evoluţia creditării corporate pe plan local s-a mai îmbunătăţit în ultimii ani. România poate recupera în următorii ani diferenţa faţă de alte ţări în privinţa creditării firmelor, însă nu pe termen scurt. Şi nici nu este de dorit să se întâmple acest lucru.

Autor: Claudia Medrega

08.12.2023, 00:07 377

♦ O soluţie indicată bancherilor de către McKinsey pentru a creşte creditarea corporate ar fi apelarea la tehnologii care ajută la estimarea şi administrarea riscului de credit prin colectarea şi folosirea de date din terţe surse (de ex. social media, traficul pe website-ul clientului), crescând astfel finanţarea firmelor şi stimulând creşterea economică ♦ Împrumuturile în valută luate de firmele din România au continuat în acest an să fie motorul creditării totale, dar ritmul de creştere anual a încetinit în octombrie la sub 20%, de la 40-50% în prima parte a anului ♦ Creditele corporate în lei cresc anemic, ritmul anual fiind de doar 1% în octombrie ♦ România este la coada clasamentului european în privinţa intermedierii financiare, fiind finanţată în proporţie de doar un sfert prin credit bancar, mult mai puţin faţă de media europeană de peste 70%.

România se confruntă cu un deficit structural de creditare a companiilor, ponderea finanţărilor corporate fiind sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală, atenţionează McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanţă din lume.

Adaptarea la un nivel de risc în creştere este una dintre cele patru oportunităţi de care băncile româneşti pot profita pentru a se reinventa, potrivit McKinsey.

„În contextul macroeconomic definit de inflaţie şi dobânzi mari, impozite în creştere şi încetinire a creşterii economice, băncile vor avea o provocare în a creşte creditarea către persoane fizice şi companii, fără să crească şi ponderea creditelor neperformante (NPL). În plus, România se confruntă cu un deficit structural de creditare a firmelor (19% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală)“, a transmis ieri McKinsey în contextul lansării ediţiei 2023 a McKinsey Global Banking Annual Review.

O soluţie indicată de firma de consultanţă pentru bancheri pentru a creşte creditarea corporate ar fi apelarea la tehnologii care ajută la estimarea şi administrarea riscului de credit prin colectarea şi folosirea de date din terţe surse (de ex. social media, traficul pe website-ul clientului), crescând astfel finanţarea firmelor şi stimulând creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO