Bănci și Asigurări

MedLife ia un credit sindicalizat de 228 milioane de euro pentru refinanţarea şi majorarea creditului sindicalizat deja existent cu suma de 50,7 milioane euro."Urmează o perioadă de consolidare şi aşezare după expansiunea dinamică din primele nouă luni ale anului 2022"

MedLife ia un credit sindicalizat de 228 milioane de euro...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2022, 14:04 599

Grupul de servicii medicale MedLife a semnat un credit sindicalizat în valoarea totală de 228 milioane de euro pentru refinanţarea şi  majorarea creditului sindicalizat existent cu suma de 50,7 milioane de euro.

Noile fonduri reprezintă o rezervă pe termen mediu şi lung, urmând să fie alocate pentru noi procese de achiziţii şi dezvoltare.

Pe termen scurt, compania anunţă că urmează o perioadă de consolidare şi aşezare după expansiunea dinamică înregistrată în primele nouă luni ale anului 2022.

Sindicatul de bănci care semnează noul credit acordat Grupului MedLife este format din Banca Comercială Romană, în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, agent de documentaţie, agent de facilitate şi garanţii şi finanţator, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti si Erste Group Bank AG, în calitate de aranjori principali mandataţi şi finanţatori.

“De aproape 30 de ani ne dezvoltăm într-un ritm constant şi echilibrat, având o strategie de business foarte bine conturată. Pentru MedLife, 2022 a fost un an extrem de dinamic, cu nu mai puţin de 7 unităţi noi inaugurate şi 13 tranzacţii la nivel naţional. În consecinţă, urmează o perioadă de aşezare la nivel de Grup, cu focus pe integrarea noilor companii achiziţionate, pe eficientizarea proceselor, dar şi pe îmbunătăţierea marjelor, proces pe care îl reluăm ciclic o dată la 2-3 ani. Pe termen mediu şi lung, păstrăm apetitul de extindere şi dezvoltare şi, aşa cum am anunţat deja acţionarii, noile fonduri disponibile reprezintă o rezervă în această direcţie pentru noi achiziţii sau proiecte organice. Pe termen scurt, 6-9 luni, vom fi atenţi la evoluţia geopolitică, evoluţia pieţei de consum şi a industriei, în ansamblu, şi vom acţiona prudent în funcţie de tendinţe. Suntem pregătiţi să ne adaptăm oricărui context, în acord cu nevoile pacienţilor noştri”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

Astfel, înainte de folosirea noilor fonduri disponibile pentru dezvoltare şi noi tranzacţii, MedLife îşi va concentra eforturile în perioada imediat următoare pe integrarea în grup a celor 13 companii achiziţionate anul acesta, folosind sinergiile la nivel naţional pentru eficientizarea activităţii şi consolidarea marjelor.

De altfel, acesta este un proces ciclic prevăzut în strategia MedLife o dată la 2-3 ani, perioadele dinamice guvernate de investiţii majore fiind urmate de perioade de consolidare şi optimizare a afacerii.

Grupul a realizat în primele nouă luni din 2022 un număr de 13 tranzacţii şi alte 7 proiecte dezvoltate organic. Printre companiile achiziţionate se numără Medici’s, Profilaxis, ProLife Clinics, Medicris, Muntenia Hospital şi Grupul Provita (ambele în curs de aprobare), cât şi companii specializate pe servicii de nişă, precum OncoCard, sălile de fitness Sweat Concept, platforma SanoPass şi Clinica de oftalmologie Opticristal.

“Ne bucurăm că alături de MedLife am construit o relaţie pe termen lung, care a plecat de la un obiectiv strategic în care credem: sănătatea fizică a românilor, prin dezvoltarea serviciilor medicale private din România şi facilitarea accesului la servicii medicale de top, împreună cu sănătatea financiară a companiilor cu amprentă locală şi dezvoltarea sustenabilă a operaţiunilor MedLife. Suntem parteneri într-un nou ciclu de consolidare şi extindere de business pentru MedLife, credem în planurile lor şi îi susţinem”, a declarat Oana Mihaela Macoveiciuc, Şef Departament Larg Consum şi Servicii BCR.

MedLife a încheiat primele 9 luni  cu o cifră de afaceri consolidată pro-formă în valoare de 1,3 miliarde lei, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit de 57 de milioane de lei, în coborâre cu 42%. Acţiunile M sunt pe minus cu 28% anul acesta, pe tranzacţii de 366 de milioane de lei. Compania are o capitalizare de 2,3 miliarde de lei.

Grupul are 700 locaţii proprii şi partenere la nivel naţional şi peste 5,5 milioane de pacienţi unici. Totodată, aproape 800.000 de angajaţi au abonamente de servicii medicale la MedLife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO