Bănci și Asigurări

Merrill Lynch pune Erste pe lista vanzarilor

27.06.2008, 19:47 22

Banca americana Merrill Lynch a inclus Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, pe lista "celor mai putin de dorit banci" pentru un portofoliu de investitii.
Miscarea survine in contextul in care actiunile grupului austriac sunt in cadere pe bursa de la Viena, declinul incepand sa se accentueze in ultimele doua saptamani.
Ieri, pretul unei actiuni Erste a coborat chiar pana la pragul de 40 de euro, un nivel atat de scazut nemaifiind inregistrat de la jumatatea lunii aprilie, pe fondul unei corectii temporare. De atunci, actiunile urcasera pana la un varf de 49 de euro.
Semnalul dat de Merrill Lynch si declinul pronuntat al actiunilor sugereaza repetarea scenariului din iarna, cand Erste intrase sub o ploaie de comentarii si evaluari negative, care s-au reflectat in prabusirea preturilor pana la niveluri minime de 34 de euro.
Numai ieri, banca austriaca a pierdut peste 4% din pret fata de ziua precedenta, ajungand la 40,29 euro, in contextul in care intreaga piata de la Viena a fost "rosie".
Erste Bank imparte plasarea pe lista vanzarilor a Merrill Lynch cu grupul britanic Lloyds TSB si cu banca spaniola Banco de Bilbao (BBVA), ambele zdruncinate de criza creditelor ipotecare.
Erste nu este implicata in criza respectiva, insa analistii continua sa scoata in evidenta vulnerabilitatile bancii austriece privite in relatie cu riscurile macroeconomice de pe pietele din Europa Centrala si de Est pe care opereaza, incepand cu Romania si Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO