Bănci și Asigurări

Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România: Cererea de creditare s-a temperat pe fondul inflaţiei şi al dobânzilor mari

Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România: Cererea de...

Autor: Claudia Medrega

22.06.2023, 00:07 1291

Primele luni ale anului confirmă prognozele macroeconomice de încetinire economică, fapt ce se resimte şi la nivelul sectorului bancar. Iar pe fondul inflaţiei şi al ratelor de dobândă aflate la un nivel ridicat, cererea de creditare s-a temperat, susţine Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.

De remarcat este faptul că rata creditelor neperformante se situează încă la un nivel foarte scăzut, de aproximativ 3%, completează ea, ceea ce demonstrează o bună capacitate de adaptare a clienţilor la noul set de circumstanţe economice.

„Au fost învăţate multe lecţii din trecut, ceea ce ne ajută să ne adaptăm mai repede. Aşa cum spuneam şi anul trecut, nu ne aşteptăm la intrarea în recesiune, decât dacă vor interveni schimbări drastice şi neaşteptate de natură geopolitică sau macroeconomică. Ne păstrăm prudenţa necesară şi suntem permanent atenţi atât la evoluţiile locale, cât şi la cele internaţionale“, a declarat şefa ING Bank România pentru ZF.

Chiar şi în contextul inflaţiei ridicate din ultimii doi ani, nu se observă încă o deteriorare semnificativă a performanţei portofoliilor de credite, iar faptul că suntem deja înscrişi pe un trend dezinflaţionist ar trebui să susţină o evoluţie stabilă, apreciază Mihaela Bîtu.

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, a obţinut în anul 2022 un profit net de 1,06 mld. lei, mai mare cu 3% faţă de 2021, în condiţiile în care veniturile băncii au avansat cu 10%, la 2,6 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO