Bănci și Asigurări

Moody’s: Măsurile de austeritate vor lovi băncile prin calitatea creditelor

22.06.2010, 23:40 18

Tierile de salarii şi pensii operate de Guvern vor reducecapacitatea oamenilor de a-şi plăti ratele la credite, ceea ce vaafecta băncile locale, care s-ar putea confrunta inclusiv cuprobleme de solvabilitate, arată un raport al agenţiei de ratingMoody's.

"Pachetul de măsuri de austeritate va exacerba cel mai probabilproblemele băncilor cu calitatea activelor şi va pune o presiunesuplimentară pe profitabilitate, pe termen mediu", consideră NondasNicolaides, vicepreşedinte în cadrul agenţiei Moody's. Potrivitdatelor BNR, creditele acordate angajaţilor din sectorul publicreprezintă circa o cincime din creditul acordat populaţiei,respectiv 20 de miliarde de lei. Sergiu Oprescu, preşedinteleexecutiv al Alpha Bank - un jucător din top zece - şivicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, a arătat recent căbăncile vor face faţă "cu brio" valului de restructurări de creditepe care îl aşteaptă în urma aplicării măsurilor de austeritate.

Nicolaides subliniază că tăierile de salarii şi pensii ar puteaavea şi alte ecouri în sectorul bugetar, care are 1,4 milioane desalariaţi şi care îşi vor vedea astfel diminuate veniturile şicapacitatea de a plăti datoriile.

"Ne aşteptăm ca băncile să aibă o abordare proactivă, prinrestructurarea creditelor acordate angajaţilor din sectorulbugetar, astfel încât să micşoreze efectele asupra performanţeifinanciare", mai spune Nicolaides.

El notează că băncile au fost deja lovite de valul dedisponibilizări de personal din sectorul privat din ultimii doiani. Ponderea creditelor încadrate ca "îndoielnic" şi "pierdere" întotalul portofoliului, un indicator urmărit cu atenţie de BNR, aurcat la 17,2% în martie, de la 15,3% la sfârşitul anului trecut şi6,5% în decembrie 2008.

"În perspectivă, o posibilă continuare a tendinţei de creştere acreditelor neperformante ar putea ridica probleme nu doar deprofitabilitate, ci chiar de solvabilitate, deşi nivelul mediu alcapitalizării este confortabil, la 14,7% în martie", afirmăNicolaides. Potrivit oficialilor BNR, nicio bancă locală nu aresolvabilitatea sub pragul de 10%, impus în cadrul acordului cu FMI.În primul trimestru băncile şi-au majorat fondurile proprii cujumătate de miliard de euro, inclusiv ca urmare a recomandărilorvenite de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO