Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Dacă adăugăm bulversarea produsă de pandemia de Covid 19 şi de criza energetică globală suntem obligaţi să constatăm că oricât de bine este aşezat, un model de economie intră în dificultate când contextul nu este favorabil

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Dacă adăugăm...

Autor: Mircea Nica

15.06.2023, 16:54 655

România însăşi traversează o etapă în care necunoscutele au apărut intempestiv, cum este conflictul armat de la graniţele ei, dar şi mişcările violente de pe piaţa energiei, care au complicat aspectele de stabilitate, iar un model de economie, oricât de bine este aşezat, intră în dificultate când contextul nu este favorabil, a spus Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în discursul său din cadrul conferinţei „Modelul economic românesc în UE şi nu numai în UE Ð România Ð Orizont 2040“ .

„România însăşi traversează o etapă în care necunoscutele au apărut intempestiv, cum este conflictul armat de la graniţele ei, dar şi mişcările violente de pe piaţa energiei, care au complicat aspectele de stabilitate. Resetarea, odată cu aderarea în 2007 la UE, a modelului de economie structurat începând cu 1990, a fost îngreunată de declanşarea crizei globale în 2008. Să intri într-o casă nouă bântuită de flăcări nu este chiar simplu. Dacă adăugăm bulversarea produsă de pandemia de Covid 19 şi de criza energetică globală suntem obligaţi să constatăm că oricât de bine este aşezat, un model de economie intră în dificultate când contextul nu este favorabil. Aici e de dat o probă de inteligenţă economică de la care nu este cazul să ne sustragem“, a detaliat guvernatorul BNR.

El a mai explicat că deşi există un model de economie adoptat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, de la începutul ulitmului deceniu al Mileniului II şi până în prezent premisele au rămas aceleaşi dar contextul global este schimbat.

„Atunci eram în consecinţele unei globalizări accelerate, acum s-a declanşat un proces de fragmentare, deglobalizare, poate un alt tip de globalizare. Uniunea Europeană a intrat într-o perioadă în care procese esenţiale pentru desăvârşirea integrării au fost cel puţin încetinite, dintre care îmi sunt familiare construirea Uniunii Bancare, a Uniunii Financiare, chiar a Uniunii Fiscale. E o preocupare oficială ca economia europeană, care este funcţionalizată în condiţiile desăvârşirii pieţei unice sau interne, să-şi reaşeze formula în contextul global diferit de condiţiile iniţiale. Suntem în faţa mai multor necunoscute“, susţine Mugur Isărescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO