Bănci și Asigurări

Nerezidentii au facut depozite de 200 mil. euro in decembrie

Nerezidentii au facut depozite de 200 mil. euro in decembrie

Click pentru imaginea marita

14.02.2007, 16:30 13

Depozitele in lei ale investitorilor straini deschise la bancile locale au crescut anul trecut de doua ori si jumatate, pana la un maxim istoric de 5,77 mld. lei (1,7 mld. euro).
Numai in luna decembrie strainii (altii decat institutii bancare) si-au majorat plasamentele pe termen scurt cu 13%, respectiv 654 de milioane de lei (aproximativ 193 de milioane de euro), arata datele BNR. In noiembrie, soldul urcase cu 16%. De altfel, recordul din decembrie a venit dupa un alt varf istoric, inregistrat in luna precedenta. In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a accelerat de la 130% in noiembrie pana la 144%, in ultima luna a anului trecut.
Pe parcursul anului trecut soldul acestor depozite mai depasise pragul de cinci miliarde de lei in aprilie, insa lunile care au urmat au adus corectii, in conditiile in care investitorii straini si-au inchis atunci o parte din pozitiile deschise pe pietele emergente, iar piata de la Bucuresti a fost inclusa in acea miscare.
Intrarea jucatorilor straini din toamna trecuta a fost resimtita si pe piata valutara, unde cererea de lei a urcat sensibil, punand astfel presiune pe scaderea cotatiilor leu/euro.
Reluarea tendintei de apreciere rapida a leului a determinat banca centrala sa adopte, inca de la inceputul lui decembrie, o politica de sterilizare partiala a lichiditatilor in exces din piata monetara, pentru a forta o scadere a dobanzilor la leu.
In mod normal, scaderea dobanzilor ar trebui sa faca plasamentele in lei mai putin atractive pentru speculatori, care pot obtine castiguri din diferenta fata de dobanzile de pe pietele internationale sau din aprecierea cursului.
Desi dobanzile au scazut destul de rapid pe piata monetara pana la niveluri apropiate de 1%, pentru scadentele scurte, apetitul investitorilor straini a ramas important.
De altfel, piata locala s-a miscat in ultimul an in tandem cu celelalte piete emergente din regiune. Ultimele luni ale anului trecut au adus un val de investitii ale jucatorilor straini pe aceste piete. Astfel, zlotul polonez sau forintul maghiar au incheiat de asemenea anul 2006 pe un trend puternic de apreciere in fata euro, dupa ce in primavara trecuta inregistrasera, ca si leul, scaderi. Miscarea de apreciere a fost oprita in ianuarie, cand speculatorii straini si-au inchis o parte din pozitiile pe pietele emergente, pentru a-si marca profiturile.
Investitorii straini au primit acces la depozitele la termen in lei in primavara lui 2005, in cadrul procesului de liberalizare a contului de capital. In vara anului 2005 s-a inregistrat o crestere puternica a acestor plasamente, soldul urcand de la cateva sute de mii de lei la peste 1,5 milioane de lei.
In mod traditional principalul canal de plasare a fondurilor cu potential speculativ sunt investitiile in titluri de stat. Aceste instrumente au fost insa destul de rare in a doua parte a anului 2005, iar anul trecut nu au fost vandute titluri de stat in lei, in conditiile in care bugetul a inregistrat constant excedente in primele 11 luni.
Sub presiunea investitorilor care doreau sa profite de dobanzile mai ridicate la leu si de tendinta acestuia de apreciere fata de euro, unele entitati private straine au inceput sa emita obligatiuni in lei in 2006. Stocul de astfel de titluri se apropie de echivalentul a trei miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO