Bănci și Asigurări

Nicoleta Radu, CEO al PAID: Am susţinut introducerea poliţei PAD multianuale, care va ajuta mult la reînnoirea portofoliilor emise prin bănci. Când iei un credit poţi să achiziţionezi o poliţă PAD pe 20-30 de ani, pe toată durata creditului. Acum, există clienţi cu poliţă facultativă şi fără PAD

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3

Nicoleta Radu, CEO al PAID: Am susţinut introducerea...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2023, 12:44 179

O modificare legislativă susţinută de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost introducerea poliţei PAD multianuale (poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei-n.red.), care va ajuta foarte mult la reînnoirea portofoliilor emise prin bănci, a declarat Nicoleta Radu, CEO al PAID.

“O modificare pe care chiar băncile au solicitat-o şi noi am venit în întâmpinarea lor – dar nu numai pentru bănci am făcut-o, ci şi pentru asigurătorii care distribuie poliţe prin bănci -  am susţinut introducerea poliţei PAD multianuale, care va ajuta foarte mult la reînnoirea portofoliilor emise prin bănci. Deci, practic, în portofoliile care sunt acum şi care au poliţe facultative şi nu au poliţe PAD – există aşa ceva – va putea să fie făcută curăţenie şi toate portofoliile să fie şi cu poliţa PAD şi cu poliţa facultativă”, a explicat Nicoleta Radu la ZF Bankers Summit, ziua 3 dedicată pieţei asigurărilor.

Practic, atunci când îţi iei un credit poţi să îţi achiziţionezi o poliţă PAD pe 20-30 de ani pe toată durata creditelor şi astfel reînnoirea acestor poliţe este asigurată, a explicat ea.

O altă modificare importantă adusă în discuţie de şefa PAID, modificare care este de asemenea o pârghie pentru creşterea gradului de cuprindere, este introducerea unor puncte de control a poliţei PAD. “Ori de câte ori vom avea de-a face cu înregistrarea unei locuinţe la Fondul funciar atunci va trebui să facem dovada existenţei poliţei PAD”.

Ce a mai spus Nicoleta Radu, CEO al PAID, la ZF Bankers Summit, ziua 3 Asigurări:

Considerând contextul acesta în care se află România, cu expunere la riscuri naturale, la evenimente care se succed - precum inundaţii, cutremure-, şi la evenimente care vor veni ca urmare a schimbărilor climatice (nu putem să ignorăm că riscurile se înmulţesc pe zi ce trece), ne-am fi aşteptat la schimbări de comportament la români şi la interes mai mare pentru asigurările de locuinţe. Din păcate nu este aşa, există o expunere mare a României la evenimente neasigurate.

Noi toţi facem eforturi să informăm şi să educăm populaţia, să-i facem conştienţi despre efectele pe care aceste evenimente le pot avea asupra continuităţii vieţii lor. Dar informarea şi educarea populaţiei sunt soluţii pe termen lung şi nu ne aduc ceea ce ne dorim noi, respectiv informare şi conştientizare pe termen scurt.

De aceea am încercat să găsim soluţii, pârghii de a forţa un pic conştientizarea faţă de aceste riscuri şi cumva de a suplini acele elemente din legea asigurărilor obligatorii care nu au fost aplicate niciodată sau au fost aplicate mai puţin. Ne-am dat seama de acest lucru şi nu avea sens să luptăm cu morile de vânt.

Primul obiectiv pe care l-am realizat în acestă primăvară, şi este un obiectiv deosebit de important, este asocierea portalului nostru de vânzări online în portalul naţional de plată a taxelor şi impozitelor – ghişeul.ro. Deci acum oricine poate să îşi achiziţioneze o asigurare obligatorie de locuinţe atunci când îşi plăteşte taxele şi impozitele.

Practic, legea noastră a fost modificată şi va intra în vigoare în 12 noiembrie – 2023 şi ne referim la câteva modificari care au în vedere în primul rând mărirea gradului de conştientizare, o rapiditate în conştientizarea oamenilor referitoare la această poliţă PAD. Şi da, cumva nu am pus accent pe latura punitivă deloc, ne-am dat seama că nu funcţionează.

Vorbim despre modificări precum accesibilitatea distribuţiei poliţelor PAD – şi aici putem spune că această modificare a fost solicitată inclusiv de brokeri. Deci, din momentul acesta aceasta poliţa PAD va putea să fie distribuită şi prin brokeri. Brokerii au competenţele necesare pentru a face acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO