Bănci și Asigurări

Patria Credit încearcă să vândă 8.000 de credite

Autor: Liviu Chiru

31.03.2011, 23:49 132

Patria Credit, o societate de microfinanţare controlată defondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şiBalkan Accession Fund (BAF), şi-a planificat să vândă anul acesta8.000 de credite pentru agricultori sau mici întreprinzători, carear însemna cel puţin 20 de milioane de euro.

"Anul trecut am vândut 3.600 de credite. Probabil că anul acestane vom duce spre 8.000 de credite", spune Bogdan Merfea, directorulgeneral al Patria Credit.

Compania a încheiat anul trecut cu un sold al crediteloracordate de 40 de milioane de euro şi o reţea teritorială de 39 deunităţi. Pentru 2011 Merfea spune că a planificat să creascănumărul de unităţi cu 50%, pentru a susţine vânzările. Modelul debusiness al Patria Credit este orientat către întrepinzătorii micidin mediul urban şi, în special, spre cei din mediul agricol, sprecare merge cu unităţi mici.

"Menţinem orientarea cu precădere în mediul rural şi mic urban."Compania a deschis deja patru puncte de lucru în primul trimestru,în localităţi precum Vidra, Fierbinţi sau Chişineu-Criş, mergândadânc în mediul rural, unde băncile încă ezită să intre.

"În primele trei luni ale anului am vândut 1.600 de credite, iarcele mai multe sunt pentru clienţi noi", spune Merfea. Având învedere profilul clienţilor, şi valoarea medie a creditelor vânduteeste redusă: sub 2.500 de euro în mediul rural, respectiv circa11.000 de euro în mediul urban. Pentru creditele de sub 5.000 deeuro compania oferă doar varianta finanţării în lei, pentru a evitasă expună clienţii la riscul valutar.

"Cu efortul extinderii reţelei în continuare, sperăm să ajungemtotuşi la break-even (punctul în care veniturile egaleazăcheltuielile) la sfârşitul anului", spune Merfea.

Patria Credit a aplicat anul trecut pentru o licenţă bancară dela BNR, însă cererea nu i-a fost aprobată din cauza structuriiacţionariatului (cele două fonduri au o perioadă limitată deactivitate prin statut). Compania făcuse însă toţi paşii pentru acorespunde cerinţelor din punct de vedere operaţional, iarplanurile de transformare în bancă pe termen mediu sunt menţinute,una din variante fiind atragerea în acţionariat a unui investitorstrategic.

Fără licenţă bancară, Patria Credit nu poate atrage fonduri dela clientelă, dar Merfea spune că în prezent compania aresuficiente resurse în urma acordurilor încheiate cu instituţiifinanciare precum BERD sau fondul de investiţii EFSE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO