Bănci și Asigurări

Pensiile private obligatorii intra in linie dreapta: primele cinci fonduri au fost autorizate

Pensiile private obligatorii intra in linie dreapta: primele cinci fonduri au fost autorizate

Mircea Oancea estimeaza ca 15 fonduri vor fi autorizate la startul pensiilor obligatorii

22.08.2007, 17:41 23

Comisia de Pensii Private (CSSPP) a autorizat ieri primele 5 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) si estimeaza ca numarul acestora va ajunge la 15 pana la startul oficial al sistemului, programat pe 17 septembrie.
Cele cinci fonduri de pensii obligatorii autorizate ieri sunt Pensia Viva (administrat de Aviva Pensii), AZT Viitorul Tau (Allianz-Tiriac Pensii Private), ING (ING Pensii), Aripi (Generali Pensii) si Vital (BT Aegon). Tot ieri, numarul administratorilor autorizati pe piata pensiilor obligatorii a ajuns la 12, dupa ce in lista a intrat si BCR Pensii.
Practic, pregatirile pentru startul pietei, programat oficial la 17 septembrie, sunt pe ultima suta de metri, spun oficialii autoritatii de reglementare.
"Odata cu aparitia de azi (ieri, n.red.) a primelor cinci fonduri am intrat in ultimele faze de autorizare. Pregatirile au intrat in linie dreapta, iar pana la startul de pe 17 septembrie a mai ramas mai putin de o luna. Pana acum, sunt indeplinite aproape toate conditiile pentru un start reusit al pietei, de la procedurile legislative pana la autorizarea unor nume mari, investitori importanti de pe aceasta piata", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Cele cinci companii care au primit ieri unda verde pentru fondul de pensii obligatorii mai au doar un singur pas pentru a fi gata de vanzarea produsului, anume autorizarea fortei de vanzare. Fiecare companie va veni la CSSPP cu lista de agenti de marketing (persoane fizice), pentru care va primi unda verde, fiind apoi gata sa inceapa vanzarile incepand cu data de 17 septembrie.
"As spune ca la aceasta data vor fi gata sa inceapa 15 companii, adica vom avea 15 fonduri de pensii obligatorii", a estimat Oancea, pe baza stadiului de pregatire a celorlalte companii care au depus la Comisie documentatia pentru autorizare.
Pana acum, 12 companii au fost deja autorizate ca administrator de pensii private obligatorii, dintre care 5 sunt mai avansate (au primit autorizarea fondului), iar 7 sunt cu un pas in urma (au primit doar autorizarea prospectului fondului). Pe langa acestea, alte sase companii sunt pe lista de asteptare pentru licenta de administrator, fiind cu inca un pas in urma in aceasta cursa.
Conform legii, fiecare administrator de pensii obligatorii poate gestiona un singur fond, iar fiecare client (participant) poate adera la un singur fond dintre cele de pe piata. Toti salariatii sub 35 de ani sunt obligati sa adere la un astfel de fond in perioada 17 septembrie - 17 ianuarie, optiunea fiind deschisa si salariatilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. Acestia au insa timp sa ia decizia aderarii pana ating varsta limita de 45 de ani, ei putand opta si sa ramana in afara sistemului.
Pana la data startului oficial, companiilor le este interzis sa faca publicitate produsului sau sa inceapa efectiv vanzarile, conform legislatiei.
Cat priveste campania publica de informare derulata de CSSPP, aceasta a inceput deja, dar timid, doar pe radioul public, spune Mircea Oancea.
"Primele difuzari ale spotului audio din campania publica de informare au inceput saptamana trecuta pe radioul public. De asemenea, asteptam ca primele difuzari ale clipului video sa inceapa pe postul public de televiziune chiar de saptamana aceasta sau cel tarziu de saptamana viitoare", a precizat seful CSSPP.
Clipurile audio si video ale campaniei publice de informare privind pensiile obligatorii au gratuitate la difuzare pe posturile publice de radio si TV (Radio Romania si TVR1). In prezent, Comisia este in negocieri cu cateva posturi private de televiziune pentru difuzarea spotului video la preturi mai reduse, bugetul campaniei fiind limitat, a mai spus oficialul.
Restul campaniei va consta in expedierea de materiale informative tiparite catre aproximativ 4 milioane de potentiali participanti la sistem, prin posta (direct-mailing). Comisia estimeaza ca aceasta etapa a campaniei va avea loc undeva in prima jumatate a lunii septembrie, din cauza costurilor mai mari, fara insa a depasi data oficiala de start a sistemului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO