Bănci și Asigurări

Piata creditului ipotecar este in sfarsit reglementata

20.12.2002, 00:00 25

Dupa tergiversari care s-au intins pe mai multi ani si dupa amanari repetate, in sfarsit piata creditului ipotecar a fost reglementata. Mai mult chiar, actul normativ care reglementeaza aceast tip de finantare cuprinde referiri clare cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indeplinesca societatile de credit ipotecar.  
Astfel, acestea vor trebui sa aiba un capital social minim reprezentand echivalentul in lei a sumei de trei milioane de euro si vor fi obligate sa raporteze trimestrial Bancii Nationale a Romaniei structura portofoliului de creante ipotecare. Actul normativ stabileste ca noile entitati vor functiona ca societati pe actiuni. In acest sens, actiunile emise de respectivele societati vor fi numai actiuni nominative.
Institutiile vizate de ordonanta vor avea ca obiect de activitate acordarea de credite de tip ipotecar si realizarea activitatilor conexe, incluzand administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creantelor ipotecare sau privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectivul garantiilor sau privilegiilor aferente.
De asemenea, societatile de credit ipotecar vor putea realiza tranzactii in cont propriu cu instrumente negociabile precum swap valutar, vor putea efectua vanzari sau cumparari, inclusiv reversibile, de titluri de stat si alte active monetare eligibile pentru tranzactionare, valuta si instrumente derivate.
Fiecare societate de credit ipotecar va trebui sa numeasca un auditor financiar independent.
Societatea de credit ipotecar va pastra confidentialitatea operatiunilor pe care le desfasoara, inclusiv cu privire la identitatea si datele puse la dispozitie la clientii sai. Informatiile privind operatiunile efectuate pe numele persoanelor fizice si juridice se vor transmite numai titularilor sau reprezentantilor lor legali, iar in cauzele penale in care s-a pus in miscare actiunea penala impotriva titularului, numai la cererea scrisa a procurorului sau a instantei judecatoresti.
Societatile in cauza sunt autorizate sa acorde, cu toate implicatiile prevazute de legislatia contabila aplicabila, credite in lei si in valuta.
Infiintarea unei societati de credit ipotecar va fi notificata BNR in termen de 30 de zile de la data inmatricularii in Registrul Comertului, in scop statistic. Printr-o alta ordonanta de urgenta, aprobata in cadrul aceleiasi sedinte, Executivul a modificat Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. Reglementarea instituie o exceptie de la perioada minima pentru care poate fi acordat creditul ipoecar. Astfel, in cazul in care beneficiarul solicita in mod expres, creditul ipotecar pentru investitii imobiliare poate fi acordat pe o perioada mai scurta decat cea prevazuta de lege, de minimum cinci ani pentru persoanele juridice si minimum zece ani pentru persoanele fizice. Ordonanta stabileste posibilitatea ca suma creditului acordat sa fie exprimata, in contractele de credit ipotecar, in lei sau in valuta.Totodata, a fost eliminata prevederea potrivit careia modul de calcul al indicelului de referinta, in cazul in care prin contractul de credit ipotecar s-a stabilit ca rata dobanzii sa fie variabila, sa fie stabilit prin hotarare a Guvernului.
In acest moment credite ipotecare  - care se acorda dupa legea creditului ipotecar - nu acorda decat Agentia Nationala pentru Locuinte si Banca Comerciala Romana. O serie de banci insa acorda credite imobiliare pentru cumpararea de locuinte, dar cererea este atat de mare incat se astepta ca la anul aceasta piata sa creasca foarte mult si implicit sa apara si alti jucatori noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO