Bănci și Asigurări

FGA nu va mai avea limită la despăgubirile plătite păgubiţilor RCA în cazul altor falimente. Plafonul de 500.000 lei va fi eliminat de transpunerea unei directive europene. De unde va lua bani FGA?

 FGA nu va mai avea limită la despăgubirile plătite...

Autor: Mircea Nica

02.02.2024, 10:00 342

Limita maximă de despăgubire prevăzută în orice contract RCA este de 6 mil. euro, în cazul în care sunt şi vătămări corporale sau deces Pentru daune materiale limita contractului RCA este de 1 mil. euro Dacă până acum FGA abia s-a descurcat cu plăţile pentru falimentele actuale, cele mai mari pagube venind de la City Insurance şi Euroins, înseamnă că un nou faliment de proporţii ar putea să îngenuncheze FGA, mai ales dacă valorile vor fi cu mult peste plafonul actual  Autorităţile au stabilit şi un mecanism de finanţare a FGA prin împrumuturi de la stat, în situaţii excepţionale în care resursele financiare disponibile nu sunt suficiente pentru acoperirea sumelor datorate creditorilor de asigurări.

Guvernul a adoptat în şedinţa din 31 ianuarie un proiect de lege privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) prin care se transpune în legislaţia naţională o directivă europeană care vizează, printre altele, eliminarea plafonului actual impus FGA de despăgubire a păgubiţilor RCA în cazul falimentului unui asigurător, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Guvernului României.

„Modificările vizează în principal  următoarele aspecte: reglementarea dreptului persoanelor cu reşedinţa în Ro­mâ­nia, prejudiciate prin accidente de vehicule, de a solicita Fondului plata despă­gubirilor cuvenite în temeiul contractelor RCA încheiate de asigurătorii persoane juridice române şi asigurătorii autorizaţi în statele membre, în cazul falimentului ori lichidării, bazate sau nu pe insolvenţă a acestora; extinderea protecţiei furnizate de Fond şi în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvenţă; eliminarea plafonului actual de 500.000 de lei, în cazul persoanelor prejudiciate RCA, plăţile urmând a fi efectuate de către Fond în limita unui plafon de garantare care este dat de nivelul limitei maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă locului de producere a accidentului şi cea prevăzută în contractul RCA; reglementarea obligaţiei Fondului de a rambursa către organismele similare din statele de reşedinţă a persoanelor prejudiciate, a sumelor ce le-au fost achitate acestora în temeiul contractelor RCA încheiate de asigurătorii debitori persoane juridice române aflaţi în procedură de faliment sau în procedură de lichidare care nu este bazată pe insolvenţă“, conform guvernului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO