Bănci și Asigurări

Piaţa valutară după exploziile de la Bruxelles: Leul îşi păstrează statutul de monedă emergentă relativ stabilă; Pe termen lung, posibila creştere a controalelor şi a restricţiilor în interiorul UE ar avea un potenţial negativ pentru economiile Est-Europene

Piaţa valutară după exploziile de la Bruxelles: Leul...

Autor: Liviu Popescu

22.03.2016, 12:24 397

Moneda românească îşi păstrează statutul de monedă emergentă relativ stabilă (low beta) şi s-a tranzacţionat în prima parte a zilei într-un interval ce echivalează cu un spread bid/offer de tranzacţionare, a spus pentru Ziarul Fiananciar Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

„Chiar şi pe zlotul polonez, o monedă mai strâns corelată cu apetitul global la risk (high beta), reacţia la ştirea atentatului a fost moderată, iar deprecierea iniţială a fost corectată în totalitate ulterior.”

Cel puţin 21 persoane au murit şi alte 50 au fost rănite marţi dimineaţă în urma a două explozii produse la aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, scrie presa belgiană citată de Reuters.

Patru explozii s-au produs ulterior, în staţii de metrou diferite, dintre care una în apropiere de instituţiile UE, care s-a soldat cu cel puţin zece morţi.

„Pe termen lung, posibila creştere a controalelor şi a restricţiilor în calea liberei circulaţiei a bunurilor şi persoanelor în interiorul Uniunii Europene ar avea un potenţial negativ pentru economiile din Europa Centrală şi de Est şi implicit pentru aceste monede”, mai spune Dascălu.

Cursul de schimb euro-dolar s-a depreciat în această dimineaţă pe interbancar la la 1,120 dolari pentru un euro.

Pe interbancar, euro-leu era de 4,47 de lei. Ieri, BNR anunţase o referinţă de 4,467 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO