Bănci și Asigurări

Populatia depune tot mai putini bani in banci

13.05.2003, 00:00 16

Reducerea continua a dobanzilor la depozitele bancare, vizibila mai ales in prima parte a acestui an, a inceput sa-si arate efectele: economiile populatiei in sistemul bancar s-au majorat in martie cu doar 0,4 la suta, pana la 93.098 miliarde lei.
Ritmul de crestere al plasamentelor facute de persoanele fizice in banci a fost de exemplu si in februarie de doar 2,5%, dupa luni in care acest indicator se apropia de 6% si chiar mai mult.Trendul accelerat de reducere al dobanzilor impus mai vizibil de Ministerul Finantelor incepand de anul trecut s-a regasit in prima parte a acestui an in politica marii majoritati a bancilor. In loc sa sacrifice marjele de castig bancile au preferat sa apese pe pedala dobanzilor la depozite, nefiind putine cazurile in care pe termene scurte a ajuns sa se ofere dobanzi real negative (sub inflatie).Chiar daca trezorerierii multor banci spuneau ca nu exista motive de ingrijorare privind o posibila reorientare a economiilor populatiei dinspre depozite inspre alte instrumente, cifrele incep sa arate continuu.De altfel, si guvernatorul bancii centrale , Mugur Isarescu, atragea acum cateva saptamani atentia ca reducerea prea brusca si nesustenabila a dobanzilor la depozitele bancare va duce in cele din urma la reducerea economisirii. Or, sursa unei cresteri sustenabile a economiei romanesti trebuie sa vina de pe piata interna, din economisire.Este adevarat insa ca pe langa reducerea dobanzilor la depozitele in lei "liberalizarea" creditarii a facut ca foarte multe persoane fizice sa prefere sa foloseasca economiile stranse drept avansuri pentru diverse credite.
Potrivit datelor BNR, depozitele in lei ale agentilor economici au crescut cu 3,7 la suta, pana la  50.096 miliarde lei. In cadrul acestora, depozitele pe termen s-au majorat cu 3,9 la suta (pana la 27.848 miliarde lei), depozitele conditionate au scazut cu 0,3 la suta (cifrandu-se la 9.186 miliarde lei)  iar certificatele de depozit au crescut cu 6,1 la suta (pana la 13.063 miliarde lei).   Depunerile in valuta ale rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, au scazut cu 1,2 la suta,  pana la 146.317 miliarde lei (exprimate in dolari, depunerile in valuta s-au cifrat la 4.409 milioane dolari). In cadrul acestora, depunerile bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au crescut cu 1,7 la suta, reprezentand echivalentul a 2.057 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24