Bănci și Asigurări

Primul reper de preţ pentru titlurile de stat

Autor: Liviu Chiru

10.01.2011, 23:46 18

BNR a publicat ieri primul set de rate de referinţă privindrandamentele la care titlurile de stat sunt tranzacţionate pe piaţasecundară, tabloul surprinzând o plajă destul de îngustă de cotare:de la 6,74% pe an pentru scadenţa de şase luni la 7,44% pe anpentru maturitatea de zece ani.

Acestea sunt cotaţiile afişate de bănci pentru cumpărarea detitluri de stat. La vânzare, randamentele sunt cuprinse între 6,25%pe an (pentru maturitatea de şase luni) şi 6,97% pe an (pentrumaturitatea de zece ani). În funcţie de maturitate, diferenţialulîntre cotaţiile de cumpărare/vânzare este de 0,35-0,49 puncteprocentuale.

"Este o informaţie foarte bună, ajută atât băncile, cât şiceilalţi jucători - fondurile de pensii sau companiile de asigurări- care au portofolii semnificative de titluri de stat să lemarcheze la un preţ corect. Este un pas înainte pentru piaţaromânească", comentează un dealer. Regulile contabile obligăinstituţiile financiare să îşi reevalueze periodic portofoliile(inclusiv titlurile de stat) în funcţie de cotaţiile de pe piaţă.Din cauza lichidităţii destul de reduse a pieţei secundare detitluri de stat, dealerii se vedeau puşi adesea în situaţia de alua drept reper cotaţii vechi sau disparate, ceea ce inducea şi ovolatilitate mai mare la evaluarea portofoliilor.

Cotaţiile sunt calculate de compania Thomson-Reuters, cea careoferă şi platformele de tranzacţionare pentru piaţa de titluri destat, precum şi pentru tranzacţiile valutare sau pe piaţa monetară.Sunt luate în calcul cotaţiile a zece dintre cele douăsprezecebănci care acţionează şi ca dealeri primari pe piaţa titlurilor destat (care participă direct la licitaţiile pentru achiziţia detitluri de la Trezoreria Statului). Din listă lipsesc acumCarpatica şi RBS Bank. Selecţia s-a făcut pe baza portofoliilorexistente de titluri de stat, precum şi a activităţii derulate pepiaţa secundară. Selecţia celor zece bănci se face cel puţin o datăpe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO