Bănci și Asigurări

ProCredit: Vedem multe firme care s-au supraindatorat

ProCredit: Vedem multe firme care s-au supraindatorat

Gian Marco Felice: La noi ianuarie, care in general e o luna slaba, a fost acum dramatica. Productia de credite noi a scazut cu 50% fata de 2008

02.03.2009, 00:00 77

ProCredit Bank, un jucator specializat pe nisa finantarii afacerilor micro, si-a bugetat o crestere cu 10% a afacerilor anul acesta, dar se asteapta sa inchida pe zero, sub presiunea provizioanelor.

Banca are in prezent credite in portofoliu in valoare de 220-230 de milioane de euro, majoritatea acordate in lei. Totusi, ProCredit are circa 60.000 de clienti carora le-a acordat finantari, in conditiile in care merge pe acordare de credite de valoare mica (media coboara la circa 4.000 de euro), sustinand in general nevoile de capital de lucru pentru micii intreprinzatori.
"In prezent avem o calitate a creditelor mai buna decat media pe sistem. In decembrie, ponderea creditelor neperformante, conform metodologiei BNR, era de 2,2%, fata de o medie pe sistem de 6,5%", spune Gian Marco Felice, directorul general al ProCredit Bank. In categoria "neperformante" sunt incluse creditele si dobanzile aferente care inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 60 de zile, respectiv clasificate in "indoielnic" si "pierdere".
Felice, 35 de ani, spune ca se asteapta insa la o deteriorare a portofoliului in cursul anului, in conditiile in care vede ca multi dintre intreprinzatori sunt supraindatorati.
Spre exemplu, spune Felice, un mic intreprinzator cu o firma de transport de persoane a contractat ca persoana fizica un credit pentru o casa, a carui valoare depaseste bilantul total al societatii. "Orice diminuare a profitabilitatii firmei il va lovi", noteaza Felice.
Seful ProCredit spune ca multi intreprinzatori care aveau afaceri viabile si-au abatut atentia de la firma incercand sa faca speculatii imobiliare cu bani imprumutati, ori au ajuns sa se supraindatoreze, dupa ce au cumparat case sau masini prea scumpe.
"Pur si simplu s-a acumulat in ultimii ani prea multa datorie, care acum trebuie digerata, iar asta va da cu siguranta dureri de stomac. Bancile au mers agresiv catre clienti cu creditele, iar acum ar trebui sa imparta greul cu clientii, sa accepte pierderi daca este nevoie."
Seful ProCredit spune ca in ciuda dificultatilor, nu se concentreaza pe taierea costurilor.
"Nu iesi din probleme taind costurile. Problemele sunt ingustarea marjelor sub presiunea cresterii costurilor de finantare si portofoliul de credite expuse la risc. Nu va fi insa o problema pentru bancile bine capitalizate", spune Felice, notand ca actionarii ar accepta ca banca sa inregistreze pierderi anul acesta.
La ProCredit calitatea creditelor ar putea fi afectata de probleme inregistrate de clienti cu cresterea ratelor la imprumuturi contractate de la alte banci, mai ales la cele in valuta, pe fondul deprecierii cursului, mai spune Felice.
ProCredit inca nu a inchis contul de profit si pierdere pe anul trecut, urmand sa stabileasca nivelul provizioanelor pe care le va constitui pentru a acoperi potentiale pierderi din creditare.
"Pentru noi trimestrul al patrulea a fost foarte greu. Pana in septembrie aveam profit. Din septembrie a crescut foarte mult costul finantarilor, iar in ultimele doua luni au inceput sa urce arieratele."
De altfel, Felice considera ca incetinirea puternica a creditarii din ultimele luni a venit in contextul in care bancile au fost mai preocupate de clientii din portofoliu.
"La noi ianuarie, care in general e o luna slaba, a fost acum dramatica. Productia de credite noi a scazut cu 50% fata de 2008. In februarie am vazut o oarecare revenire si ma astept ca din aprilie lucrurile sa mearga mai bine."
In ciuda problemelor din economie, seful ProCredit spune ca din 100 de firme, doar doua-trei au probleme severe. Clientii care au dificultati legate de cash flow pot fi ajutati, chiar daca asta inseamna sa renunte la casele sau masinile pe care le-au achizitionat in trecut, pentru a-si elibera lichiditati.
In bilantul ProCredit, 80% din credite sunt in lei, cele in valuta fiind acordate in special firmelor de dimensiuni medii, care pot gestiona mai bine riscul valutar.
Circa 70% din creditele acordate sunt finantate prin depozite atrase de la clientela, in sold de circa 145 de milioane de euro. De asemenea, majoritatea sumelor atrase pe partea de economisire sunt in lei. Banca are 120.000 de clienti pe partea de economisire, valoarea medie a depozitelor fiind de asemenea redusa.
Diferenta este finantata prin linii de credit atrase de la actionari sau prin imprumuturi sindicalizate. Felice spune ca fluctuatiile mari ale dobanzilor pe piata interbancara (reflectate de indicatorul ROBOR) au pus presiune pe marjele de castig ale bancii, iar acum incearca sa restructureze liniile de credit, trecand pe formule de cost fix.
Banca are aprobat pentru anul acesta un plan de emisiuni de obligatiuni in lei in valoare de 93 de milioane de lei. Felice spune insa ca in prezent conjunctura de pe piata de capital nu este favorabila, astfel ca asteapta un moment mai bun.
In alta ordine de idei, Felice considera ca statul nu se poate implica in mod eficient in sustinerea micilor intreprinderi.
"Guvernele se pot implica in activitati economice mari, de exemplu constructia unei autostrazi, dar in mod traditional nu sunt eficiente cand incearca sa ofere asistenta la nivel micro." Statul a capitalizat pana acum CEC si Eximbank, singurele banci pe care le detine, pentru a incuraja creditarea firmelor mici.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO