Bănci și Asigurări

Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat cu 500 mil. lei, pe fondul legii dării în plată

Programul Prima Casă ar putea fi suplimentat cu 500 mil. lei, pe fondul legii dării în plată

Autor: Departament Economic

10.05.2016, 16:57 7263

“Iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima casă, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar. Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid”, menţionează MFP.

Un muzeu în aer liber din România, considerat cel mai frumos din Europa. Galerie FOTO

Anul acesta, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 mld. lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de cca. 668 mil.lei şi respectiv 536 mil. lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016.

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea programului Prima casă.

De la momentul iniţierii programului Prima casă, în 2009, până la începutul lunii mai de anul acesta, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 mld. lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 mld. lei.

Cele mai bune oraşe în care să locuieşti. Din top 10, şapte sunt europene. Galerie FOTO

Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.

 

AFACERI DE LA ZERO