Bănci și Asigurări

Rezervele valutare au scăzut în septembrie cu 200 mil. euro şi au atins minimul ultimului an

Rezervele valutare au scăzut în septembrie cu 200 mil....

Autor: Liviu Popescu

02.10.2015, 00:05 194

Banca Naţională a încheiat luna septembrie cu rezerve valutare în valoare de 29,1 miliarde de euro (echivalentul a 128 mld. lei), în scădere cu 200 milioane de  euro faţă de nivelul atins în luna august, ceea ce a marcat astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu nivelul atins în septembrie anul trecut, rezervele valutare sunt mai mici cu 2 miliarde de euro.

În luna septembrie au avut loc intrări de 200 milioane euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor publice şi alimentarea contului Comisiei Europene. Ieşirile s-au ridicat la aproximativ 400 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

„La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care BNR a plătit circa 120 milioane echivalent euro“, menţionează BNR.

Plăţile scadente în luna octombrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează 264 milioane de euro. Banca centrală nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone de aur, iar valoarea acesteia s-a ridicat la 3,3 miliarde de euro. Spre comparaţie, în septembrie 2014 valoarea rezervei de aur se ridica la aproximativ 3,2 milioane de euro, pe fondul cotaţiei descendente a preţului aurului.

Rezerva valutară, valută plus aur, era la finele lunii septembrie de 32,5 miliarde de euro, în scădere cu aproximativ 200 milioane euro faţă de luna precedentă. Spre comparaţie, în septembrie anul trecut rezerva totală se ridicase la 34,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO