Bănci și Asigurări

Ritmul redus de creştere în industrie ridică semne de întrebare asupra evoluţiei PIB-ului în 2018

Ritmul redus de creştere în industrie ridică semne de...

Autor: Iulian Anghel

13.07.2018, 00:08 688

Industria, care în 2017 a contribuit cu 1,9% la creşterea economică de 6,9%, şi-a încetinit expansiunea, fapt ce poate produce îngrijorări, având în vedere că industria înseamnă un sfert din economia României.

Producţia industrială a crescut în primele cinci luni din an cu 4% pe datele brute şi cu 5,7% pe date ajustate. În mai curent, faţă de mai 2017, ea a avansat cu 1,2%, serie brută, dar a scăzut cu 0,4% pe date ajustate. Există o decelerare faţă de luna precedentă. În primele patru luni din an, producţia crescuse cu 4,6% ca serie brută şi 6,2% ajustat, iar aprilie la aprilie creşterea a fost de 3,5% brut şi 6,2% ajustat. Temperarea creşterii este mult mai vizibilă, dacă comparăm creşterea de anul trecut cu 2016. În 2017, producţia industrială creştea, în primele cinci luni din an, cu 7,8%, serie brută (8,4% pe date ajustate), şi în mai, faţă de mai 2016, cu 17,3% brut (15,3% ajustat).

Este posibil ca producţia industrială să înregistreze, totuşi, o expansiune, în T2, având în vedere că a existat o contracţie în trimestrul I 2018 faţă de T4 2017, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank. Este important avansul producţiei industriale pentru că de ea depinde şi ritmul de creştere a PIB.

PIB-ul a avansat în T1 dezamăgitor, cu o creştere de doar 4% an/an şi o stagnare trimestru la trimestru. „Perspectivele de creştere a PIB pentru trimestrul al doilea arată ceva mai bine. Ne aşteptăm ca avansul PIB în 2018 să fie la 3,5%, de la creşterea economică de 6,9% din 2017”, spune Ciprian Dascălu.

Decelerarea creşterii economice va determina guvernul să facă ajustări bugetare, dar nu la rectificarea bugetară din iulie, pentru că aşteptările guvernului sunt chiar mai mari decât prognoza de creştere de 5,5% pe care se bazează bugetul, mai arată Dascălu. Guvernul mizează anul acesta pe o creştere economică de 6,1%, cu un avans al industriei de 5,4%, faţă de creşterea de 8,5% înregistrată anul trecut.

Potrivit datelor INS de joi, pe primele cinci luni, an/an, producţia industrială a fost mai mare cu 4%, ca serie brută, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (plus 5,1%) şi industriei extractive (plus 1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,7%.

Producţia industrială - serie ajustată - a crescut, în primele cinci luni, cu 5,7%, susţinută de creşterile industriei prelu­crătoare (plus 6,9%) şi industriei extractive (plus 2,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,4%.

Potrivit sursei citate, în luna mai 2018, producţia industrială - serie brută - a crescut faţă de luna aprilie cu 9,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (plus 11,9%) şi industria extractivă (plus 8,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,9%.

Ca serie ajustată, în mai, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (minus 1,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 0,7%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială - serie brută - a crescut în mai cu 1,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (plus 2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.

Producţia industrială - serie ajustată - a crescut cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (plus 3,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 1,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO